ΗΠΑ: Τι έκαναν οι εταιρίες στο τρίμηνο 2003

Την ανοδική πορεία τους συνέχισαν τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ κατά το α΄ τρίμηνο 2003, αν και οι ρυθμοί εμφάνισαν επιβράδυνση. Αναλυτικά, παρουσιάστηκε άνοδος κατά 0,8% έναντι του περσινού α΄ τριμήνου και κατά 1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2002.

ΗΠΑ: Τι έκαναν οι εταιρίες στο τρίμηνο 2003
Ανοδική πορεία, αν και με μικρότερο ρυθμό, συνέχισαν να καταγραφουν τα εταιρικά κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2002 και κατά 0,8% έναντι του περσινού α΄ τριμήνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα προηγούμενα τρία τρίμηνα είχε καταγραφεί μέση αύξηση της τάξης του 3,2% (σε τριμηνιαία βάση).

Για το σύνολο του έτους, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το πρώτο τρίμηνο, τα κέρδη του 2003 υπολογίζονται στα 804 δισ. δολ.- σημαντικά υψηλότερα από τον ”πάτο” του 2001 (687 δισ. δολ.), αλλά και χαμηλότερα από το εντυπωσιακό ποσό των 858 δισ. δολ. του 1997.

Οι οικονομολόγοι, αναφορικά με τα προ φόρων κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2,5% έναντι του δ΄ τριμήνου, επισημαίνουν ότι δεν είναι ενδεικτικά, καθώς έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις φοροαπαλλαγές, που αν και θεσπίστηκαν το 2001, ενεργοποιήθηκαν ευρύτερα μέσα στο 2003.

”Οι επιχειρήσεις εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα, αν και ακόμη δεν επανήλθαν στη θέση που πρέπει”, σχολίασε στη ”Wall Street Journal” ο M. Levy της Bank of America Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v