Συσσώρευση δυνάμεων στη Wall

Με οριακές μεταβολές συνεχίζουν τη συνεδρίαση οι αμερικανικές αγορές, ύστερα από τα χθεσινά υψηλά επίπεδα, ενώ το κλίμα ”βαραίνουν” οι ειδήσεις σχετικά με τα νέα σκάνδαλα των IBM και Martha Stewart Omnimedia.

Χωρίς σημαντικές μεταβολές και τον Dow Jones να προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, συνεχίζεται η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ειδήσεων αναφορικά με τα σκάνδαλα σε IBM και Martha Stewart Omnimedia.

Συγκεκριμένα, η IBM ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), έχει ξεκινήσει επίσημα έρευνες σχετικά με τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας υπολογιστών στο 2000 και 2001, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 3,6%.

Παράλληλα, στο στόχαστρο της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και της SEC βρίσκεται η Μάρθα Στιούαρτ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας ειδών κατοικίας που φέρει το όνομά της, κατηγορούμενη για inside trading στις μετοχές της ImClone. Οι μετοχές της Martha Stewart Omnimedia υποχωρούν περί το 16%.

Αναλυτές σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η αμερικανική αγορά αυτή τη στιγμή, ενώ επισημαίνουν παράλληλα και το πλήγμα που θα καταφέρει το εν λόγω συμβάν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η μετοχή της FedEx σημειώνει πτώση της τάξης του 1,5%, ύστερα από την ανακοίνωση περικοπής 14.000 εργατικών θέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού εργατικού της δυναμικού, προκειμένου να περιορίσει το κόστος.

Ωστόσο, κέρδη της τάξης του 3% καταγράφει η μετοχή της Honeywell, ύστερα από την αναβάθμισή της σε buy από την Prudential. Κέρδη της τάξης του 12% καταγράφει και η Brocade Communications, ύστερα από την αναβάθμισή της από την Merrill Lynch.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Intel, καθώς σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, οι παγκόσμιες πωλήσεις επεξεργαστών το 2003 και 2004, δεν αναμένεται να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες της αγοράς.

Εξάλλου, η SoundView Technologies υποβάθμισε την Xilinx και την Altera σε neutral, με τις μετοχές των εταιριών να κινούνται πτωτικά.

O Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,03% στις 8900,47 μονάδες, ενώ περί το 0,33% ενισχύεται ο Nasdaq στις 1596,00 μονάδες. Κέρδη περί το 0,15% καταγράφει ο S&P στις 968,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v