Δεν τα κατάφερε ο Nasdaq, κέρδη για Dow, S&P

”Ξεφούσκωσε” στο τέλος το ράλι στην αμερικανική αγορά, αφού πρώτα ο Dow Jones άγγιξε το επίπεδο αντίστασης των 9.000 μονάδων, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν μερικώς τα κέρδη της σημερινής και των προηγουμένων συνεδριάσεων.

Τα θετικά macro στοιχεία αναφορικά με την άνοδο του δείκτη ISM διατήρησαν μέχρι τέλους το ανοδικό κλίμα στην αμερικανική αγορά, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν κατά πολύ, ενώ ο Nasdaq επλήγη από την ρευστοποίηση των κερδών.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISM των τάσεων στη μεταποίηση, διαμορφώθηκε στο 49,4 το Μάιο έναντι του 45,4 του Απριλίου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το επίπεδο των 50, στοιχείο που υποδηλώνει επιβράδυνση.

Εξάλλου, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων για οριακή άνοδο της τάξης του 0,2%, από την πτώση 1% του Μαρτίου.

Οι βιοτεχνολογικές μετοχές συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία, με την ImClone να ενισχύεται κατά 22%, ύστερα από τα ενθαρρυντικά τεστ για το φάρμακο καταπολέμησης του καρκίνου Erbitux, το οποίο είχε απορριφθεί από την Επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Κέρδη κατά 9% κατέγραψαν και οι μετοχές της Genetech, καθώς και το δικό της φάρμακο Avastin παρουσίασε θετικά αποτελέσματα, ενώ ανοδική πορεία σημείωσε και η AstraZeneca.

Περί το 10% ενισχύθηκε και η εταιρία πληροφορικής JD Edwards, ύστερα από την ανακοίνωση εξαγοράς της από την μεγαλύτερη ανταγωνιστική PeopleSoft, έναντι του ποσού των 1,7 δισ. δολαρίων.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιριών media, καθώς η Federal Communication Commission ψήφισε την απελευθέρωση της αγοράς από τους κανονισμούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Άνοδο σημείωσε και η Εθνική κατά 2,71% στα 3,03 δολάρια, ενώ ο ΟΤΕ κατέγραψε κέρδη 5,14% στα 5,52 δολάρια. Η 3Ε σημείωσε άνοδο 0,32% στα 15,55 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 8897,81 μονάδες, ενώ κατά 0,32% υποχώρησε ο Nasdaq στις 1590,75 μονάδες. Ο S&P σημείωσε άνοδο 0,35% στις 966,97 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v