Ελκυστικότερες οι μικρές εταιρίες στις ΗΠΑ;

Οι μικρές εταιρίες θα είναι εκείνες που θα οδηγήσουν την άνοδο των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς ”είναι φθηνότερες, τα αποτελέσματά τους είναι ισχυρότερα και συνήθως αντιδρούν καλύτερα τόσο σε περιόδους ανάπτυξης, όσο και σε περιόδους ανάκαμψης”.

Ελκυστικότερες οι μικρές εταιρίες στις ΗΠΑ;
Οι μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν οδηγήσει την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ κατά το τελευταίο διάστημα, κάτι που ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι θα συνεχισθεί, αναφέρει το Bloomberg.

”Είναι φθηνότερες, τα αποτελέσματά τους είναι καλύτερα και συνήθως αντιδρούν καλύτερα τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και σε περιόδους ανάκαμψης”, δηλώνει διαχειριστής κεφαλαίων στη National City Investment Management.

Ο δείκτης Russell 2000, που απαρτίζεται από εταιρίες με μέση χρηματιστηριακή αξία 490 εκατ. δολάρια, έχει σημειώσει 27% άνοδο από τις 11 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η άνοδος των αγορών. Συγκριτικά, ο δείκτης Russell 1000, όπου κατά μέσο όρο η κάθε εταιρία έχει αξία 11 δισ. δολάρια, έχει σημειώσει μικρότερη άνοδο, κατά 21%.

Στο παρελθόν, οι μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης είχαν υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές μεγαλύτερων εταιριών, επί τουλάχιστον τρία έτη ύστερα από κάποια ύφεση στην οικονομία, κάτι που δείχνει ότι οι μετοχές των μικρότερων εταιριών είναι πιθανό να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιριών για τουλάχιστον 1,5 έτος ακόμη, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι προβλέψεις για τα κέρδη ενισχύουν την άποψη αυτή. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Thomson Financial, οι μέσες προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο κατά 17% στα κέρδη των μικρών εταιριών γ΄ τριμήνου, ενώ για τις μεγάλες εταιρίες το ποσοστό είναι στο 13%. Στο δ΄ τρίμηνο οι ”μικρές” εταιρίες προβλέπεται να αυξήσουν την κερδοφορία τους κατά 21%, ενώ οι μικρότερες κατά 24%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης αντιδρούν καλύτερα από τις εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε περιόδους ανόδου, εν μέρει επειδή συνήθως επικεντρώνονται σε έναν τομέα.

Τέλος, αν και η υποχώρηση του δολαρίου ευνοεί τις μεγάλες εταιρίες αυξάνοντας τις εξαγωγές τους, αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση δεν θα διατηρηθεί -αλλαγή που θα ενισχύσει περισσότερο τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v