Σε δίλημμα λόγω των σκανδάλων η Wall (update)

Τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις έρευνες των αρχών στα λογιστικά της IBM και τη δίωξη της Μάρθα Στιούαρτ προσπαθεί να κατευνάσει η Wall, ενώ η αναβάθμιση της Honeywell προσδίδει θετική ώθηση στην αγορά.

Προσπάθειες για σταθεροποίηση του κλίματος καταγράφει η αμερικανική αγορά εν μέσω ανησυχιών ύστερα από τις έρευνες στα λογιστικά βιβλία της IBM και τη δίωξη κατά της Μάρθα Στιούαρτ. Η αναβάθμιση της Honeywell προσδίδει ανοδική ώθηση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η IBM ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), έχει ξεκινήσει επίσημα έρευνες σχετικά με τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας υπολογιστών στο 2000 και 2001.

Παράλληλα, στο στόχαστρο της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και της SEC βρίσκεται η Μάρθα Στιούαρτ, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας ειδών κατοικίας που φέρει το όνομά της, κατηγορούμενη για inside trading στις μετοχές της ImClone. Οι μετοχές της Martha Stewart Omnimedia υποχωρούν περί το 16%.

Αναλυτές σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η αμερικανική αγορά αυτή τη στιγμή, ενώ επισημαίνουν παράλληλα και το πλήγμα που θα καταφέρει το εν λόγω συμβάν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ωστόσο, κέρδη της τάξης του 3% καταγράφει η μετοχή της Honeywell, ύστερα από την αναβάθμισή της σε buy από την Prudential. Κέρδη της τάξης του 12% καταγράφει και η Brocade Communications, ύστερα από την αναβάθμισή της από την Merrill Lynch.

Εξάλλου, στη διάρκεια της ημέρας οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν τις πωλήσεις τους για το μήνα Μάιο, με τις μετοχές των εταιριών του κλάδου να παρουσιάζουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Intel, καθώς σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, οι παγκόσμιες πωλήσεις επεξεργαστών το 2003 και 2004, δεν αναμένεται να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες της αγοράς.

Εξάλλου, η SoundView Technologies υποβάθμισε την Xilinx και την Altera σε neutral, με τις μετοχές των εταιριών να κινούνται πτωτικά.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,01% στις 8897,67 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο περί το 0,34% στις 1596,19 μονάδες. Ο S&P ενισχύεται περί το 0,19% στις 968,84 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v