Το Ιράκ (ξανα)ανησύχησε τη Wall

Οι επικριτικές δηλώσεις του Κ. Πάουελ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για επικείμενη σύρραξη στο Ιράκ και ”παραμέρισαν” ευχάριστα εταιρικά νέα από Oracle, Goldman Sachs και Lehman Brothers.

Με ανησυχία γέμισαν τους επενδυτές στη Wall οι δηλώσεις Πάουελ αναφορικά με την ιρακινή έκθεση που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, την οποία ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε ”πλήρη αποτυχία”.

Οι αναζωπυρωμένοι φόβοι για την επικείμενη σύρραξη στον Περσικό Κόλπο, υπερσκέλισαν τις θετικές επιδράσεις των εταιρικών νέων από τις τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ και, κυρίως, από την Oracle.

Η Oracle, για το β΄ οικονομικό της τρίμηνο ανακοίνωσε αποτελέσματα αισθητά καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, προκαλώντας την προς τα επάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της Merrill Lynch αναφορικά με τα κέρδη της εταιρίας για το 2003 και το 2004.

Εξάλλου, καλύτερα από τα περσινά, αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών αποτελέσματα ανακοίνωσαν η Lehman Brothers και η Goldman Sachsγια το δ΄ τρίμηνο του έτους, λόγω κυρίως των αυξημένων συναλλαγών σε ομόλογα.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 433.000, καταγράφοντας μείωση κατά 11.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση της τάξης των 47.000. Ανοδο μεγαλύτερη των προβλέψεων εμφάνισε άλλωστε για το Νοέμβριο ο δείκτης των δεικτών, στο 0,7%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών (0,6%), αλλά και την επίδοση Οκτωβρίου (0,1%).

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου το triple witching εκτιμάται ότι είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στους δείκτες.

Αναφορικά με τους ελληνικούς τίτλους, αυτός της Εθνικής εμφάνισε απώλειες 3,28%, στα 2,95 δολάρια, αυτός του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,35%, στα 5,62 δολ., ενώ κέρδη 0,21% κατέγραψε το ADS της 3Ε, στα 14,24 δολ.

Στο -0,98% και τις 8.364 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες 0,53% κατέγραψε ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.354 μονάδων. Πτωτικά κατά 0,77% και ο S&P 500, στις 884 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v