Ασανσέρ η Wall λόγω του ”triple witching”

Η λήξη, αύριο Παρασκευή, του triple witching στα Παράγωγα προκαλεί έντονες διακυμάνσεις στη Wall, αλλά πολύ περισσότερο στη Φρανκφούρτη, ενώ ο χρυσός αναρριχήθηκε έως και τα 355 δολάρια. Στα αρνητικά της ημέρας η ανεργία στις ΗΠΑ και η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Πως λέμε... στήριξη; Η αυριανή λήξη των μηνιαίων και τριμηνιαίων ΣΜΕ επί δεικτών και μετοχών, καθώς και η λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης (το λεγόμενο triple-witching) δημιουργεί έντονες στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς αυτοί που πουλούσαν δικαιώματα προαίρεσης (puts) προσπαθούν να μειώσουν τις ζημιές τους, οι έχοντες θέσεις short πουλάνε... παραπάνω και κάπου στη μέση υπάρχουν και κάτι... άλλα (ανεργία στις ΗΠΑ, τα τύμπανα του πολέμου στο Ιράκ κ.ο.κ.).

Καθόλου εύκολη μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους, αφού η προσπάθεια καλλωπισμού στην αρχή μετατράπηκε σε sell-off ολκής, οδηγώντας FTSE και CAC σε απώλειες 2% ενδοσυνεδριακά, στο κλείσιμο όμως το ”μάζεμα” έδωσε οριακά κέρδη στον πρώτο, ενώ οι απώλειες του δεύτερου περιορίστηκαν στο αξιοπρεπές 0,73%.

Τι σημασία έχει; Καμία. Το είπαμε και χθες, αυτοί που αγόραζαν χρυσό στα 350 δολάρια σήμερα (355,7 υψηλό) χαζοί δεν είναι, αφού καταλαβαίνουν πως όταν λήξουν τα συμβόλαια, κλείσει και η χρήση... ανοίγουν άλλα, με πρώτους και καλύτερους τους Ασκούς του Αιόλου.

Οι 8.000 μονάδες για τον Dow είναι στον ορίζοντα, αν και θα διασφαλιστούν για φέτος, εν αντιθέσει με τον S&P 500 ο οποίος φαίνεται να αποχαιρετά το όνειρο των 900 μονάδων οριστικά.

Και μία προειδοποίηση: Οι ενασχολούμενοι με τα παράγωγα να προσέξουν πολύ αύριο, καθώς είναι πιθανό πάνω στη λήξη η διακύμανση των δεικτών να φτάσει το 7% στην Ευρώπη (πριν από ένα τρίμηνο ο Dax είχε ενδοσυενδριακή διακύμανση 5,5%), ενώ είναι τόσοι πολλοί οι εξωγενείς παράγοντες, με πιο ”επικύνδινα” τα profit-warnings, που λίγο μέτρο δεν βλάπτει.

Αν δεν πείθεστε, σημειώστε το εξής: Το profit-warning της MunichRe οδήγησε τον Dax από τις 3.021 στις 2.931 μονάδες μέσα σε 52 λεπτά της ώρας, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 3.090. 170 πόντοι δηλαδή μέσα σε μια μέρα, volatility ασυνήθιστα υψηλό για τα δεδομένα του τελευταίου τριμήνου.

Θα πείτε, τον Αύγουστο ο Δείκτης μέσα σε μια μέρα πήγε από το 3.310 στο 3.590. Σύμφωνοι, αλλά ας μην το θεωρούμε ”φυσιολογικό”, έτσι;

Απώλειες της τάξης του (0,98%) εμφανίζει αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones, στις 8.364 μονάδες, ενώ πτωτικά κατά 0,70% διαμορφώνεται και ο Nasdaq, στις 1.351 μονάδες. Αρνητικό πρόσημο και για τον S&P 500, στις 883 μονάδες (-0,86%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v