Πρόστιμο στη CSFB, ”γλίτωσε” η Citigroup

Πρόστιμο ύψους 6,4 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στη Credit Suisse First Boston από τις βρετανικές αρχές για τις δραστηριότητές της στην ιαπωνική αγορά. Την ίδια στιγμή, ο Βέιλ της Citigroup και άλλες 12 επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ ”γλίτωσαν” τη δίωξη ύστερα από απόφαση του Εισαγγελέα Έλιοτ Σπίτσερ.

Πρόστιμο στη CSFB, ”γλίτωσε” η Citigroup
Δεν θα διωχθούν τελικώς τα στελέχη 12 επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ, όπως αποφάσισε ο γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτσερ. Αντίθετα πρόστιμο 6,4 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στην Credit Suisse First Boston από τις βρετανικές αρχές για δραστηριότητές της στην Ιαπωνία.

Ειδικότερα, απετράπη τελικώς η δίωξη των στελεχών 12 επενδυτικών τραπεζών που είχαν κατηγορηθεί για παραπλάνηση των επενδυτών, ύστερα από απόφαση του γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτσερ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του Σάνφορντ Βέιλ της Citigroup, προέδρου του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου παγκοσμίως, θα γλιτώσουν τη δίωξη, ορισμένοι αναλυτές ίσως αντιμετωπίσουν κατηγορίες, σχολιάζει ο Σπίτσερ.

Η διευθέτηση των κατηγοριών αναμένεται να δώσει τέλος στις έρευνες που είχαν επιδράσει αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδήγησαν στην υποχώρηση των τιμών των μετοχών και στην απώλεια 2,7 τρισ. δολαρίων από τα χρηματιστήρια αυτό το έτος.

Εξάλλου, οι βρετανικές αρχές επέβαλλαν πρόστιμο ύψους 6,4 εκατ. δολαρίων στην Credit Suisse First Boston, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ από τη Financial Service Authority, για την προσπάθεια παραπλάνησης των ιαπωνικών αρχών.

Η CSFB International, θυγατρική της Credit Suisse First Boston, απέκρυψε τα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος και τον τύπο των δραστηριοτήτων της στην Ιαπωνία για το διάστημα μεταξύ 1995-1998, όπως ανακοίνωσε η FSA. Η CSFB από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τις κατηγορίες και συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στις δραστηριότητες του ελβετικού οίκου, καθώς είναι ένας λόγος για τους πελάτες της να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v