Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χρυσή” επένδυση ο... χρυσός

Ραγδαία εμφανίζεται η άνοδος του χρυσού τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την εκτίναξή του στα 350 δολάρια την ουγκιά. Η αναιμική παγκόσμια οικονομία, η απαξίωση των νομισμάτων και η γεωπολιτική αστάθεια αποτελούν λόγους για περαιτέρω άνοδο. Πως όμως μπορεί κανείς να τοποθετηθεί σε χρυσό;

”Χρυσή” επένδυση ο... χρυσός
Ο χρυσός σημειώνει από την αρχή του έτους κέρδη της τάξης άνω του 25%, σε δολάρια, επίδοση που, ομολογουμένως, οι περισσότερες μετοχικές αποδόσεις θα ζήλευαν. Τις τελευταίες ημέρες, η αβεβαιότητα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή τόνωσε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο και οδήγησε την τιμή του μέχρι και τα 350 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τοποθέτηση σε χρυσό εμφανίζει ελκυστικά χαρακτηριστικά, με δεδομένη την έως τώρα πορεία του, εγκυμονεί όμως και ορισμένους κινδύνους καθώς μέχρι τώρα η άνοδος της τιμής του φαίνεται να έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην οπισθοχώρηση του αμερικανικού νομίσματος ενω κατα το μεγαλύτερο μέρος, η ζήτηση για αυτόν χαρακτηρίζεται ”κερδοσκοπική” ή διασφαλιστική (hedging) άλλων θέσεων.

”Κακό” για τους επενδυτές είναι επίσης οτι η αγορά του χρυσού παρουσιάζει ενίοτε εξαιρετικά έντονες διακυμάνσεις, πολλές φορές συνδεδεμένες με φήμες για το ενδεχόμενο ρευστοποίησης χρυσού από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα.

Πάντως, η λήψη θέσεων short στο χρυσό είναι τώρα εξαιρετικά επισφαλής, προειδοποιούν οι αναλυτές, δεδομένου ότι ο χρυσός βρίσκεται, οριστικώς και αμετακλήτως σύμφωνα με ορισμένους, σε τροχιά ανόδου.

Υπενθυμίζεται πως οι τάσεις στα μέταλλα και τα νομίσματα είναι μακροχρόνιες. Η δεκαετία του ΄90 ήταν δεκαετία του δολαρίου, η δεκαετία που διανύουμε είναι πολύ πιθανό να είναι η δεκαετία του χρυσού, του ευρώ και του Ελβετικού φράγκου.

Πως όμως μπορεί κανείς να τοποθετηθεί στο χρυσό; Καταρχήν, η αγορά του χρυσού έχει τρεις πτυχές. Τη φυσική αγορά, όπου κανείς μπορεί να αγοράσει ράβδους χρυσού (σπάνιο και εν μέρει παράνομο) ή τις αντίστοιχες χρυσές λίρες κοπής Ελισάβετ, οι οποίες διατίθενται από τη Τράπεζα της Ελλάδος με πλαφόν αγοράς σε καθημερινή βάση.

Η δεύτερη πτυχή είναι η τοποθέτηση σε εταιρίες εξόρυξης χρυσού που διαπραγματεύονται στις αμερικανικές αγορές και στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Παραθέτουμε τα ονόματα μερικών όπως η Coeur D’ Alene Mining, η Kinross Gold Corp, η Harmony Gold Corp και AngloAmerican, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρηματιστηριακή εκτελεί εντολές στις συγκεκριμένες αγορές μπορεί να σας κατατοπίσει, ενώ η ηλεκτρονική σελίδα www.kitco.com θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, όπως και το site www.prudentbear.com

H τρίτη πτυχή είναι η τοποθέτηση μέσω των παραγώγων. Οι Έλληνες επενδυτές, μέσω των χρηματιστηριακών εταιριών που μπορούν να εκτελέσουν πράξεις επί παράγωγων προιόντων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν το ΣΜΕ επί της τιμής του χρυσού στις ΗΠΑ στην αγορά Comex.

Πάμε τώρα στο εάν υπάρχει πολεμικό πριμ στο χρυσό. Ναι, υπάρχει, αλλά ουδόλως απασχολεί, λένε οι ... ταύροι του χρυσού, διότι και μετά την πάροδο της όποιας σύρραξης στο Ιράκ, θα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ούτως ή άλλως.

Κινητήριος δύναμη της ανοδικής κίνησης είναι η απαξίωση των νομισμάτων, η γεωπολιτική σταθερότητα που δεν εναπόκειται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός και η αναιμική παγκόσμια οικονομία.

Ένα αντίδοτο υπάρχει στον αποπληθωρισμό, και αυτό είναι ο χρυσός, λένε οι ειδικοί της αγοράς του πολύτιμου μετάλλου. Ρωτήστε και τους γιαπωνέζους, κάτι ξέρουν. 10 χρόνια σε κατάσταση αποπληθωρισμού βρίσκονται, με συνέπεια οι ιαπωνικές τράπεζες να διατηρούν πλέον πάνω από το 10% των διαθεσίμων τους υπό τη μορφή χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v