Σταθερά τα επιτόκια- πτωτικά η Wall

Πίεση άσκησε στους δείκτες της Wall Street η απόφαση της FED να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, η οποία προστέθηκε στα δυσμενή εταιρικά νέα από τεχνολογία (Novellus, Cisco) και στα μικτά από χρηματοοικονομικές εταιρίες (Lehman Bros, Goldman Sachs). Κάτω και από τις 7.700 μονάδες ο Dow Jones.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης ο Dow Jones, κάτω από τις 7.700 μονάδες, επηρεασμένος από την απόφαση της FED να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Πτώση και για το Nasdaq λόγω των αρνητικών ειδήσεων από τις τεχνολογικές μετοχές.

Στο 1,75% αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια η FED, τονίζοντας παράλληλα, τον κίνδυνο που βιώνει η αμερικανική οικονομία παρά τη μείωση των επιτοκίων και παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η FED εξάλλου, επεσήμανε την επίδραση, που είναι δυνατόν να έχουν γεωπολιτικά ρίσκα, περιγράφοντας έμμεσα την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση της Fed απέφυγε να υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων, κάτι που ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πιθανό να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 6 Νοεμβρίου.

Στις άλλες ειδήσεις της ημέρας, που από την αρχή της συνεδρίασης δημιούργησαν πτωτικό κλίμα, η Lehman Bros ανακοίνωσε αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της τάξης των 70 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 85 που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά και από την επίδοσή της το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα (1,14 δολ.). Αντίθετα, η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη 1 δολάριο ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο, ελαφρά καλύτερα από τα 89 σεντς, που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον κλάδο της τεχνολογίας, η Novellus ανακοίνωσε ότι περιμένει τις παραγγελίες της ακόμη χαμηλότερες, σε σχέση με την πρόσφατη (πτωτική) αναθεώρηση, ενώ η Cisco κοινοποίησε πως οι πελάτες της δυσκολεύονται να σχεδιάσουν τις παραγγελίες τους, λόγω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που θα επηρεάσει τις πωλήσεις της.

Τα νέα από το μακροοικονομικό επίπεδο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (ανακοινώθηκε στο 93,3 για το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν 92,4 και η προηγούμενη επίδοση ήταν στο 94,5) έδωσαν κάποια ώθηση στην αγορά, η οποία όμως εξανεμίστηκε εν μέσω ανησυχιών για την τιμή του πετρελαίου και την πιθανή σύρραξη στο Ιράκ.

Στο -2,40% και τις 7.683 μονάδες έκλεισε ο Dow, ενώ απώλειες κατά 0,24% εμφάνισε ο Nasdaq, στις 1.182 μονάδες. Απώλειες 1,73% και για τον S&P 500, στις 819 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v