Αρκούδες καλούν… Nasdaq!

Η προειδοποίηση της JDS Uniphase για χαμηλότερα των προβλέψεων έσοδα, σε συνδυασμό με υποβαθμίσεις σημαντικών τίτλων (BAE, Novellus, PeopleSoft, Applied Materials) από επενδυτικούς οίκους οδήγησε το Nasdaq σε χαμηλά 5 ετών. Σημαντική πτώση κατέγραψε και ο Dow Jones, εν μέσω ανησυχίας για επέμβαση στο Ιράκ.

Σε σημαντικές απώλειες οδήγησαν τη Wall Street οι προειδοποιήσεις της JDS Uniphase σε συνδυασμό με υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων επενδυτικών οίκων για τα αποτελέσματα τεχνολογικών εταιριών.

Η εταιρία οπτικών ινών JDS Uniphase ανακοίνωσε, ότι τα έσοδα της για το τρίμηνο που τελειώνει αυτό το μήνα θα είναι κατά 5% μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ενώ η Lehman Bros περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα σημαντικών τίτλων, όπως η BAE Systems και η PeopleSoft και η CSFB αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της του 2002 και 2003 για σωρεία εταιριών ημιαγωγών, όπως η Novellus και η Applied Materials. Εξάλλου, δημοσίευμα των New York Times θέλει ”αδυνατισμένο τον ισολογισμό της Intel. Οι ειδήσεις προστέθηκαν στο γενικότερο κλίμα της αγοράς και οδήγησαν το Nasdaq σε χαμηλά 5ετίας.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, πτώση έναντι του Ιουλίου και των προβλέψεων κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών της αμερικανικής οικονομίας και διαμορφώθηκε στο –0,2%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος στο –0,1%.

Αρνητική ήταν άλλωστε η επιρροή που άσκησε η δήλωση του Σαντάμ Χουσεΐν, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τους επιθεωρητές των Η.Ε., σε περίπτωση που αυτοί έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς εκτιμάται ότι φέρνει εγγύτερα την επέμβαση στο Ιράκ- γεγονός που επιβεβαιώνει και η άνοδος του πετρελαίου.

Χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιουλίου βρέθηκε ο Nasdaq, στις 1.184 μονάδες (2,96%). Ενδιαφέρον έχει το επίπεδο αντίστασης των 1.165 μονάδων, το οποίο αν ξεπεραστεί, θα φέρει το δείκτη σε επίπεδα του Σεπτεμβρίου 1996. Πτώση κατά 1,43% παρουσίασε και ο Dow Jones, στις 7.872 μονάδες, αλλά και ο S&P 500, ο οποίος σταμάτησε στις 833 μονάδες (-1,38%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v