Ίσως το Νοέμβριο η μείωση των επιτοκίων από Fed

Τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο θα παραμείνουν ως έχουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, σχολιάζοντας ότι δεν αναμένεται κάποια μεταβολή αυτών στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της FOMC.

Ίσως το Νοέμβριο η μείωση των επιτοκίων από Fed
Αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν για άλλη μια φορά τα επιτόκια ύστερα και από τη σημερινή συνεδρίαση της FOMC, με τους αναλυτές να εκτιμούν ωστόσο ότι η μείωση θα έρθει στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η Fed δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή του ποσοστού των επιτοκίων από την έναρξη του έτους. Η οικονομία αναπτυσσόταν, όχι ωστόσο με ρυθμό τόσο ισχυρό ώστε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό ωστόσο εκτιμάται ως πιθανό να αλλάξει αυτό το φθινόπωρο εάν οι επιχειρηματικές δαπάνες, στοιχείο που ο Άλαν Γκρίνσπαν, αλλά και άλλοι οικονομολόγοι θεωρούν ως βασικό για την ανάκαμψη, συνεχίσουν να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Οικονομολόγος της Lehman Brothers εκτιμά ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πτώση των αγορών και τον πιθανολογούμενο πόλεμο στο Ιράκ, που θα ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου, στοιχεία ιδιαίτερα αρνητικά για την οικονομία, έτσι ώστε να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της.

Οι παράγοντες αυτοί, συνεχίζει ο Ίθαν Χάρις της Lehman Brothers, αναμένεται να θέσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια ιδιαίτερα συντηρητική διάθεση με συνεχείς προσπάθειες για μείωση του κόστους και ανάπτυξης των εσόδων, και όχι προσλήψεις και επέκταση των δραστηριοτήτων.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Merrill Lynch, Μπρους Στάινμπεργκ εκτιμά ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από τον επόμενο Μάρτιο, αποκλείοντας σχεδόν το ενδεχόμενο μείωσης αυτών στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου.

Η ιστορία φαίνεται να υποστηρίζει την πιθανότητα άλλης μιας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Άντονυ Καν, οικονομολόγο της Banc One Investment Advisors.

Ο Καν, μελετώντας τις κινήσεις της Fed από το 1987, όταν και ανέλαβε την προεδρία ο Άλαν Γκρίνσπαν, ανακάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 82% η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη στιγμή που κάνει λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία. Η Fed έκανε μια τέτοια δήλωση στη συνεδρίαση της 13ης Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v