Wall: ”Αστάθεια” λόγω… σταθερών επιτοκίων

Χαμηλότερα οδηγεί τη Wall η (αναμενόμενη) απόφαση της FED να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ δύο μέλη της διαφώνησαν με την απόφαση. ”Ανοικτό” χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση της FED, στις 6 Νοεμβρίου. Τα νέα από τα επιτόκια προστέθηκαν στις αρνητικές εταιρικές ειδήσεις.

Σε χαμηλότερα επίπεδα γλίστρησαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση της Fed για αμετάβλητα επιτόκια.

Στο 1,75% αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια η FED, τονίζοντας, ότι παρά την ώθηση, που επρόκειτο να δώσει στην οικονομία η μείωση των επιτοκίων και παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανάκαμψη στις αμερικανικές αγορές φαίνεται να τέθηκε σε κίνδυνο από την αδυναμία που παρουσίασαν και όχι από πληθωριστικές πιέσεις.

Η FED εξάλλου, επεσήμανε την επίδραση που είναι δυνατόν να έχουν γεωπολιτικά ρίσκα, περιγράφοντας έμμεσα την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ.

Ασυνήθιστη εξέλιξη αποτελεί, ότι δύο από τα μέλη της διαφώνησαν με τη σταθερότητα των επιτοκίων, με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι, αν και με επιβραδυμένους ρυθμούς, η οικονομία προχωρά.

Η ανακοίνωση της Fed απέφυγε να υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων, κάτι που ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πιθανό να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 6 Νοεμβρίου.

Στις άλλες ειδήσεις της ημέρας, που από την αρχή της συνεδρίασης δημιουργούν αρνητικό κλίμα, η Lehman Bros ανακοίνωσε αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της τάξης των 70 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 85 που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά και από την επίδοσή της το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα (1,14 δολ.). Αντίθετα, η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη 1 δολάριο ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο, ελαφρά καλύτερα από τα 89 σεντς, που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον κλάδο της τεχνολογίας, η Novellus ανακοίνωσε ότι περιμένει τις παραγγελίες της ακόμη χαμηλότερες, σε σχέση με την πρόσφατη (πτωτική) αναθεώρηση, ενώ η Cisco κοινοποίησε πως οι πελάτες της δυσκολεύονται να σχεδιάσουν τις παραγγελίες τους, λόγω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που θα επηρεάσει τις πωλήσεις της.

Τα νέα από το μακροοικονομικό επίπεδο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (ανακοινώθηκε στο 93,3 για το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν 92,4 και η προηγούμενη επίδοση ήταν στο 94,5) έδωσαν κάποια ώθηση στην αγορά, η οποία όμως εξανεμίστηκε εν μέσω ανησυχιών για την τιμή του πετρελαίου και την πιθανή σύρραξη στο Ιράκ.

Στο -1,86% και τις 7.726 μονάδες κινείται τώρα ο Dow, ενώ απώλειες κατά +0,05% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.185 μονάδες (επίπεδο- κλειδί για τον τεχνολογικό δείκτη, οι 1.165 μονάδες, όπου βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2001). Στο -01,39% και τις 822 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v