Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις ύφεσης βυθίζουν Wall, ευρωαγορές

Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 200 μονάδες, καθώς οι επενδυτές θορυβούνται από τη μέτρηση του ISM για τον κλάδο των υπηρεσιών που έδειξε ύφεση τον Ιανουάριο. Εντείνονται οι απώλειες και στις ευρωαγορές.

Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να θορυβούνται από τη μέτρηση του ISM για τον κλάδο των υπηρεσιών που έδειξε ύφεση τον Ιανουάριο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Wall υποχώρησε έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς οι υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων και οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις θέσεων για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση του δείκτη υπηρεσιών του Institute of Supply Management ισχυροποιεί τις φωνές αναλυτών για ύφεση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM σημείωσε ισχυρότατη πτώση τον Ιανουάριο καθώς υποχώρησε στο 41,9, από 54,4 τον Δεκέμβριο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 53.

Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει ύφεση, ενώ είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό τους τελευταίους 58 μήνες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται επίσης οι εξελίξεις από το μέτωπο της προσφοράς της Microsoft για τη Yahoo!, με την Banc of America Securities να υποβαθμίζει τον τίτλο της δεύτερης σε ”neutral” από ”buy”, αν και προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου.

”Ακόμη και αν οι μέτοχοι της Yahoo! εγκρίνουν ένα deal με τη Microsoft, θεωρούμε ότι η εξαγορά θα αντιμετωπίσει νομοθετικούς φραγμούς στις ΗΠΑ και κυρίως στην Ευρώπη, κάτι που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας”, τονίζει η χρηματιστηριακή.

O Dow Jones βρίσκεται στις 12.505 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,06%, o Nasdaq υποχωρεί κατά 1,58% και διαμορφώνεται στις 2.344 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,26% χαμηλότερα, στις 1.363 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται στις 5.912 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,86%, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώνεται στις 4.847 μονάδες, με πτώση 2,53%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 υποχωρεί στις 6.824 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v