Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Διαβάζοντας” τα μερίσματα

Οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουν να ”διαβάζουν” τα μερίσματα, συμβουλεύει ο κ. John Authers, κορυφαίος αρθρογράφος των ”FT”. Η σύγκριση αποδόσεων μερισμάτων με εκείνες των ομολόγων μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή ένδειξη για την ορθή μελλοντική επενδυτική τακτική.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Τα μερίσματα μας προσφέρουν έναν έντιμο καθησυχασμό. Οι εταιρίες μπορούν να ”χειριστούν” τα κέρδη τους, αλλά τα ποσά που καταβάλλουν ως μερίσματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ως εκ τούτου, σε περιόδους αβεβαιότητας τα μερίσματα τίθενται υπό εξονυχιστική εξέταση.

Σύμφωνα με αρκετούς, η εταιρική κερδοφορία θα υποχωρήσει. Στον χρηματοοικονομικό κλάδο αυτό έχει ήδη συμβεί. Οι αποδόσεις των μερισμάτων είναι περισσότερο ”σφιχτές” - οι εταιρίες επιθυμούν να τα μειώσουν.

Όταν τα κέρδη υποχωρούν, η αγορά μετοχών με υψηλές αποδόσεις μερισμάτων μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη πρακτική για απόκτηση πραγματικά φθηνών μετοχών. Σε πλήρη αντίθεση με τις μετοχές που διαπραγματεύονται με χαμηλό P/E και οι οποίες τείνουν να καταρρέουν όταν η κερδοφορία υποχωρεί.

Έκθεση της Societe Generale τον Ιανουάριο αποδεικνύει ότι οι στρατηγικοί αναλυτές προτιμούν μετοχές με υψηλές αποδόσεις μερισμάτων σε σύγκριση με αυτές με χαμηλό P/E.

Παράλληλα, τα μερίσματα στηρίζουν σημαντικά τις μετοχικές αποτιμήσεις. Είθισται οι αποδόσεις των μερισμάτων να είναι χαμηλότερες από αυτές των ομολόγων. Όμως τα μερίσματα μπορούν να ενισχυθούν, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα κουπόνια των ομολόγων.

Εάν οι αποδόσεις των μερισμάτων ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων, τότε δίνεται σήμα ότι οι μετοχές έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους. Την τελευταία 20ετία οι αποδόσεις του S&P 500 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες 2ετών ομολόγων μόνο μία φορά. Ήταν την περίοδο 2002 - 2003, δηλαδή ”ταίριαξε” απόλυτα με το χρονικό διάστημα πτώσης των αγορών.

Βάσει στοιχείων της Datastream, ο S&P 500 ”έκλεισε” την προηγούμενη εβδομάδα με απόδοση 2,08%. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων ήταν 2,09%. Άλλοι δείκτες μοιάζουν να είναι φθηνοί: Ο FTSE 100 έχει απόδοση 4%, ενώ ο MSIC World 2,56%. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι οι αγορές έχουν ”πιάσει πάτο”;

Δυστυχώς υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν. Μία εξ αυτών είναι ότι η όλη κατάσταση είναι τόσο άσχημη, ώστε η αγορά έχει προεξοφλήσει μείωση των μερισμάτων.

Μία άλλη είναι ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί σήμα πώλησης ομολόγων αμερικανικού δημοσίου και όχι σήμα αγοράς μετοχών. Τα ομόλογα ευνοήθηκαν από τη ”στροφή στην ποιότητα” και πιθανώς να είναι υπερτιμημένα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v