Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μανιώδεις αγορές insider υποδεικνύουν ”πάτο”

Τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών εταιριών είναι καθαροί αγοραστές μετοχών των εταιριών τους για πρώτη φορά από το 1995, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το χρηματιστήριο θα κάνει ”ράλι” την υπόλοιπη χρονιά. Αντιθέτως, πάντως, το short selling διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1931.

Μανιώδεις αγορές insider υποδεικνύουν ”πάτο”
Ο κ. August Busch III, μέλος του Δ.Σ. της AT&T από το 1980, αγόρασε μετοχές αξίας 2,27 δισ. δολ. στη μεγαλύτερη τηλεφωνική επιχείρηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αγορά του μέχρι σήμερα. Ο διευθυντής της Monsanto, κ. William Parfet, αύξησε το άνοιγμά του στον όμιλο για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και άλλα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών εταιριών αγοράζουν περισσότερες μετοχές των εταιριών τους απ’ όσες πουλάνε, για πρώτη φορά από το 1995, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το χρηματιστήριο θα κάνει ”ράλι” την υπόλοιπη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Τις τελευταίες επτά φορές που οι αγορές insiders ήταν περισσότερες από τις πωλήσεις, μεταξύ 1988 και 1995, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έκανε ράλι 21% κατά μέσο όρο στο 12μηνο που είχε ακολουθήσει, σύμφωνα με στοιχεία του Washington Service τα οποία παραθέτει το πρακτορείο.

Οι αγορές των κορυφαίων στελεχών καταδεικνύουν ότι πιστεύουν πως το χειρότερο πέρασε, μετά τη χρηματιστηριακή διολίσθηση Ιανουαρίου των τελευταίων 18 χρόνων, εξαιτίας των φόβων ύφεσης.

Με βάση τα στοιχεία, οι αγορές μετοχών από CEOs, διευθυντές και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη στις 1.911 εταιρίες του New York Stock Exchange ανήλθαν στα 683 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο. Οι αγορές ήταν 1,44 φορές περισσότερες από τις πωλήσεις και είναι η πρώτη φορά σε 13 χρόνια που οι insiders έχουν καθαρή θέση αγοραστών.

Πάντως, ενώ τα διοικητικά στελέχη αυξάνουν τις αγορές, οι short sellers στοιχηματίζουν κατά των αμερικανικών εταιριών όσο ποτέ στο παρελθόν. Ο όγκος του short selling –όπου οι traders πωλούν δανεισμένες μετοχές περιμένοντας να τις επαναγοράσουν όταν πέσουν οι τιμές- αυξήθηκε στο 3,7% του συνόλου των μετοχών του NYSE τον περασμένο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1931.

Τα στελέχη επιχειρήσεων και εκτός των ΗΠΑ επίσης εκμεταλλεύονται το παγκόσμιο sell-off για να αγοράσουν περισσότερες από τις μετοχές των εταιριών τους.

Οι insiders σε 522 ευρωπαϊκές εταιρίες ήταν καθαροί αγοραστές στην περίοδο 50 ημερών που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου, αγοράζοντας συνολικά 153.000 ευρώ σε κάθε εταιρία, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, που μεταφέρει το Bloomberg. Από τον Ιούλιο 2004 που υπάρχουν στοιχεία, πωλούνταν σε κάθε περίοδο κατά μέσο όρο μετοχές 13.600 ευρώ.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v