Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αντίθετοι δρόμοι των ΕΚΤ - FED

Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολουθούν ΕΚΤ και Fed. Η αγορά στοιχηματίζει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7/2, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείει τα αμερικανικά επιτόκια να φτάσουν έως το 2,25% μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι αντίθετοι δρόμοι των ΕΚΤ - FED
Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολουθούν ΕΚΤ και Fed. Η αγορά στοιχηματίζει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7/2, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείει τα αμερικανικά επιτόκια να φτάσουν έως το 2,25% μέχρι τα τέλη Απριλίου.

-- Το ”πληθωριστικό πείσμα” της ΕΚΤ

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται να ξεκαθαρίσουν ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι η ”τιθάσευση” του πληθωρισμού.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε αρκετές συνεντεύξεις του δεν έχει διστάσει να υποστηρίξει ότι η περίπτωση ακόμη και αύξησης επιτοκίων δεν έχει ”διαγραφεί από την ατζέντα της τράπεζας”.

Πιθανώς εάν στις αγορές επικρατούσαν ομαλές συνθήκες και τα επίπεδα ρευστότητας ήταν υγιή, η ΕΚΤ να αποφάσιζε κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7/2.

Αλλά με δεδομένο ότι πέραν της εικόνας της ανεξάρτητης τράπεζας θα πρέπει να διατηρήσει και αυτήν του πιστωτικού ιδρύματος που μπορεί ”να μην υπακούει αλλά τουλάχιστον αφουγκράζεται τις αγορές”, κάτι τέτοιο κρίνεται απίθανο.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, μεταξύ 77 κορυφαίων Ευρωπαίων αναλυτών το… 100% αυτών θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (στο 4%) την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό σημαίνει ότι το ”χάσμα” του 1% μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιτοκίων (4% και 3% αντίστοιχα) θα οδηγήσει ακόμη υψηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Τάση αρνητική για τους εξαγωγικούς ομίλους της Ευρώπης, αλλά πιθανώς εξαιρετικά θετική γι’ αυτούς που επιθυμούν να… ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

--Αμερικανικά επιτόκια στο 2,25%;

Η απόφαση του κ. Ben Bernanke –αν και ο ίδιος έχει, επανειλημμένα, επισημάνει ότι δεν είναι ο ”απόλυτος διοικητής” της Fed, αλλά ”ίσος μεταξύ ίσων”- να προχωρήσει σε μείωση κατά 1,25% των αμερικανικών επιτοκίων μέσα σε έναν μήνα δεν φαίνεται να δυσαρεστεί κανέναν.

Όσο, δε, τα προβλήματα παραμένουν στις πιστωτικές αγορές, ενώ στο προσκήνιο εμφανίζονται και νέες ”μαύρες τρύπες”, όπως για παράδειγμα απειλές υποβάθμισης αξιολόγησης των εταιριών ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων (monoliners) αλλά και έλλειψη κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μοχλευμένων εξαγορών, τόσο η αγορά πείθεται ότι η Fed δεν θα σταματήσει εδώ.

Οι προθεσμιακές αγορές των Fed Funds υποστηρίζουν –και μαζί τους συντάσσονται αρκετοί κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι ανά την υφήλιο– ότι το κορυφαίο πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες τον Μάρτιο (σημειώνεται ότι δεν πραγματοποιεί συνεδρίαση τον Φεβρουάριο).

Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Αρκετοί ”βλέπουν” μία ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση 29ης και 30ής Απριλίου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αγορά προβλέπει ότι τα αμερικανικά επιτόκια στα τέλη Απριλίου θα διαμορφώνονται στο 2,25%, δηλαδή –εάν η ΕΚΤ στο ίδιο διάστημα δεν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή νομισματικής πολιτικής– τότε το ”χάσμα” θα φτάσει στο 1,75%.

--”Αναπάντεχη” συνέπεια της αντίθεσης

Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι θεωρούν ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed, σε συνδυασμό με την απραξία της ΕΚΤ, μπορεί τελικά να δράσει υπέρ του δολαρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Geoffrey Yu, αναλυτή αγορών συναλλάγματος της UBS, στο Bloomberg, στις εν λόγω αγορές έχει αρχίσει να πραγματοποιείται μια ενδιαφέρουσα στροφή.

Για πρώτη φορά από το 2003, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους όχι στο κόστος δανεισμού, αλλά στις πραγματικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης ευρωζώνης και ΗΠΑ.

”Εάν οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων της Fed κατορθώσουν, τελικά, να αποτελέσουν εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη, τότε οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους”, σημειώνει ο κ. Yu, προσθέτοντας ότι ”η ΕΚΤ σαφώς βρίσκεται πίσω” και επομένως προτείνει: ”Ίσως έφτασε η στιγμή οι επενδυτές να στραφούν στο δολάριο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v