Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες πιέζουν τη Wall

Απώλειες καταγράφει η Wall Street, μετά την ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων από διεθνείς οίκους και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την οικονομία περιορίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Απώλειες καταγράφει η Wall Street, μετά την ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας που ”χάρισε” σημαντικά κέρδη στους βασικούς δείκτες, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την οικονομία ωθούν στους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους κατοχυρώνοντας κέρδη.

Ειδικότερα, η σημερινή πτώση της αγοράς οφείλεται κυρίως στις πιέσεις που δέχονται οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου μετά τις υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων από διάφορους διεθνείς οίκους, εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη οικονομία.

Σημειώνεται ότι η UBS προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασή της για την μετοχή της American Express, η οποία καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ η Merrill Lynch προέβη επίσης σε υποβάθμιση των συστάσεών της για τις τράπεζες Wells Fargo και Wachovia.

Aπώλειες καταγράφουν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των Lehman Brothers (3,8%), Goldman Sachs (2,6%), Bear Stearns (2,7%).

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 12.666,35 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,60%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,81% και διαμορφώνεται στις 2.393,75 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.385,70 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,70%.

Το κλίμα επιβαρύνει η χαμηλότερη των εκτιμήσεων άνοδο που εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,3% έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 2,5% και αντί ανόδου 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε οριακή υποχώρησε κατά 0,05% και έκλεισε στις 6.026,20 μονάδες, ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι που ολοκλήρωσε στις 4.973,64 μονάδες, με πτώση 0,09%.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης DAX 30 στην Φρανκφούρτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,46% και έκλεισε οριακά πάνω από τις 7.000 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v