Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ανάκαμψη στη Wall

Την σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, σηματοδότησε το conference call της MBIA, όπου δόθηκαν εξηγήσεις για τις ζημιές στο δ’ τρίμηνο και διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες για πιθανή πιστοληπτική υποβάθμιση. Σταθεροποιητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Την σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, σηματοδότησε το conference call της MBIA, όπου δόθηκαν εξηγήσεις για τις ζημιές στο δ’ τρίμηνο και διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες για πιθανή πιστοληπτική υποβάθμιση. Σταθεροποιητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

”Το conference call της MBIA βοηθά τις τράπεζες και οδηγεί την αγορά σε ανάκαμψη” σχολιάζει ο αναλυτής Peter Boockvar της Miller Tabak.

Ο κλάδος των εταιριών ασφάλισης ομολόγων τέθηκε από εχθές στο επίκεντρο, επισκιάζοντας τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, μετά τις ισχυρές απώλειες που ανακοίνωσε η MBIA. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εάν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εταιριών του κλάδου υποβαθμιστούν, θα παρασύρουν και τους τίτλους που ασφαλίζουν, κάτι που θα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες διαγραφές ενεργητικού στις εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους.

Η MBIA κατέγραψε ζημιές 2,3 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, μετά από μεγάλες ζημιές σε τίτλους που ασφαλίζει λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Ωστόσο, ο τίτλος της πέρασε σταδιακά σε θετικό έδαφος και τώρα εμφανίζει κέρδη άνω του 10%, καθώς στο conference call δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την επάρκεια ρευστότητας, αλλά και για τη διατήρηση της αξιολόγησης ΑΑΑ.

Ράλι για τη μετοχή της Mastercard μετά την ανακοίνωση επταπλασιασμού της κερδοφορίας της στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο.

Κέρδη καταγράφει τόσο η μετοχή της Citigroup, όσο και ο τίτλος της American Express.

Νωρίτερα, η είδηση που προβλημάτισε έντονα τους επενδυτές είναι η εκτίναξη στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, κάτι που ισχυροποιεί τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν πολύ υψηλότερα των προβλέψεων την προηγούμενη εβδομάδα, αυξημένες κατά 69.000, στις 375.000 έναντι προβλέψεων για 320.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2005.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες αντισταθμίζεται από την ανάλογη αύξηση του δομικού αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Amazon.com, καθώς η εταιρία υπερδιπλασίασε τα κέρδη της στο δ’ τρίμηνο, αλλά οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας και τις προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου η Google.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,57%, στις 12.513 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,46%, στις 2.359 μονάδες. Κέρδη 0,61% για τον S&P, στις 1.364 μονάδες.

Το ”γύρισμα” της τάσης στη Wall οδήγησε και τις αγορές της Ευρώπης σε σταθεροποιητικό κλείσιμο, μετά από ισχυρές ζημιές άνω του 2% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,73%, στις 5.879,8 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,08%, στις 4.869,79 μονάδες. Πτώση 0,34% για τον DAX 30, στις 6.851,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v