Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο η Wall παρά τη μείωση των επιτοκίων

Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από τη FED δεν έφερε τους πολυπόθητους ταύρους στη Wall, συντελώντας μόνο σε ένα βραχύβιο ανοδικό ράλι των δεικτών. Ωστόσο λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές ξαναπήραν το ”πάνω χέρι” και οδήγησαν στο κόκκινο την αγορά. Απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ιδιαίτερα βραχύβια αποδείχθηκε η άνοδος που σημείωσε η Wall μετά την απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια, καθώς λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης οι δείκτες ”ξανακύλησαν” και πάλι στο κόκκινο. Απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,0%, κίνηση που ήταν ευρέως αναμενόμενη. Σε ανάλογη μείωση προχώρησε και για το προεξοφλητικό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%.

Αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι η κίνηση της FED σηματοδοτεί τη βαθιά της ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει μόνο μια οικονομική κρίση αλλά μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική.

Επισημαίνουν επίσης ότι μέσω της συνοδευτικής δήλωσης αφήνει σημαντικά περιθώρια για νέες μειώσεις επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Wall επισημαίνουν ότι η αγορά έλαβε ακριβώς αυτό που ανέμενε και κατά συνέπεια ”δεν έχει ιδιαίτερο λόγο για να εορτάζει”.

Η T. J. Marta, επικεφαλής επί θεμάτων στρατηγικής της RBC Capital Markets, επισημαίνει πως οι κινήσεις της FED δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ικανές από μόνες τους να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.

Tην ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας επέτειναν επίσης και τα μακροοικονομικά στοιχεία καθώς το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο ενισχύθηκε κατά μόλις 0,6% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 1,1%. Σημειώνεται ότι αποτελεί τον χαμηλότερο βαθμό ανάπτυξης από το 2002.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Yahoo με την εταιρία να καταγράφει πτώση 235 στα κέρδη δ΄ τριμήνου και τη μετοχή της να δέχεται μπαράζ υποβαθμίσεων από χρηματοοικονομικούς οίκους.

Σε πτωτικό κανάλι και η Merck ύστερα από τις ζημίες που ανακοίνωσε για το δ΄ τρίμηνο του 2007.

Στο μεταξύ η παρέμβαση της FED είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ευρώ στα επίπεδα του 1,49.

Λίγο πριν το κλείσιμο στο NYSE o όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 1,1 δισ. κομμάτια με τις Citigroup, iShares και EMC Corporation να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Στο Nasdaq ο όγκος υπερέβη τα 2 δισ. κομμάτια με τις μετοχές των Powershares, Yahoo και Microsoft να συγκεντρώνουν τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 3,04%, στα 15,96 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 1,02%, στα 43,72 δολάρια. Κέρδη 0,81% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,46 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.442 μονάδες με πτώση 0,3%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,38%, στις 2.349 μονάδες. Απώλειες 0,48% για τον S&P 500, στις 1.355 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.837 μονάδες με πτώση 0,81%, ενώ ο DAX 30 υποχώρησε στις 6.875 μονάδες με απώλειες 0,26%. Πτώση 1,375 για τον CAC 40, στις 4.873 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v