Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι-ράλι στη Wall εν αναμονή μείωσης επιτοκίων

Δυναμικά ξεκίνησε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, εν μέσω σεναρίων για νέα μείωση επιτοκίων από την Fed την Τετάρτη, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Νέο ρεκόρ για το χρυσό. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Δυναμικά ξεκίνησε τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς τα καινούρια απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει την προσεχή Τετάρτη (30/1) σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, προκειμένου να αποτρέψει την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν το Δεκέμβριο υποχώρηση κατά 4,7%, ήτοι μεγαλύτερη των προσδοκιών, και διαμορφώθηκαν στις 604.000 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες μετά το ”μουδιασμένο” ξεκίνημα, κινήθηκαν ανοδικά και έκλεισαν τελικά κοντά στα υψηλά ημέρας, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις 12.383,89 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,45%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,02% και έκλεισε στις 2.349,91 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 1,76% υψηλότερα και διαμορφώθηκε στις 1.353,97 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,63 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία τριών προς μία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, EMC Corporation, Ford Motor και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 2,06 δισ. τεμάχια, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων διαμορφώθηκε στο τρία προς δύο, ενώ τις προτιμήσεις των επενδυτών συγκέντρωσαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Intel, Sirius Satellite Radio, Apple και Dell.

Από τις επιμέρους μετοχές και με τις προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων να ενισχύονται, ανοδικά κινήθηκαν οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με αυτούς των Bank of America και Citigroup να κατέχουν το ρόλο του ”οδηγού”.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Nymex Holding, μετά την αποκάλυψη ότι διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις με την CME Group για την εξαγορά της από τη δεύτερη έναντι τιμήματος άνω των 11 δισ. δολαρίων.

Ενισχυμένη έκλεισε και η μετοχή της Merck, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε ”buy” από ”neutral” από την UBS.

Στον αντίποδα βρέθηκε ο τίτλος της McDonalds, παρά την αύξηση που εμφάνισε η κερδοφορία της στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρίας στις ΗΠΑ σημείωσε επιβράδυνση το Δεκέμβριο.

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε 3,90%, στα 42,36 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 1,39%, στα 12,42 δολάρια. Άνοδο 0,75% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 16,17 δολάρια, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στα 0,14 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ώθησαν υψηλότερα τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του χρυσού, τα οποία αφού ”σκαρφάλωσαν” μέχρι τα 929,80 δολάρια, έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό και συγκεκριμένα στα 926,90 δολάρια ανά ουγκιά, ενισχυμένα κατά 1,78%.

Ανοδική πορεία κατέγραψαν και τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Μαρτίου, τα οποία ανέκαμψαν από το χαμηλό ημέρας των 88,78 δολαρίων για να κλείσουν τελικά στα 90,95 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη της τάξης του 0,26%.

Μικτή εικόνα εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,36% και έκλεισε στις 5.788,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,61%, διαμορφούμενος στις 4.848,30 μονάδες, ενώ αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,03% και ολοκλήρωσε στις 6.818,85 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v