Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε το ”βηματισμό” της η Wall

Τα δημοσιεύματα για μείωση θέσεων από την Goldman Sachs ”εξάλειψαν” τα αρχικά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street μετά τα θετικά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Πτώση στις ευρωαγορές.

Τα δημοσιεύματα για μείωση θέσεων εργασίας από την Goldman Sachs ”εξάλειψαν” τα αρχικά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street μετά τα θετικά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, μετά την εκτίναξη που σημείωσε η κερδοφορία της Microsoft στην τρέχουσα χρήση και τις προβλέψεις της για το 2008, αλλά και τα υψηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα Ηοneywell International και Caterpillar, η αμερικανική αγορά δεν μπόρεσε να διατηρήσει το βηματισμό της.

Κύρια αιτία για την αλλαγή των επενδυτικών διαθέσεων ήταν για μια ακόμη φορά οι ειδήσεις από το μέτωπο της πιστωτικής κρίσης και συγκεκριμένα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Goldman Sachs ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 5%.

Εξέλιξη που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το μέγεθος και το εύρος των προβλημάτων που ταλανίζουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο τους τελευταίους μήνες και τις επιπτώσεις τους στην ευρύτερη οικονομία.

Έτσι, ο Dow Jones που έφτασε να κινείται νωρίτερα μέχρι 100 μονάδες υψηλότερα, αυτήν την ώρα εμφανίζει απώλειες 0,48% και διαμορφώνεται στις 13.319,11 μονάδες. Ανάλογη πορεία καταγράφει και ο S&P 500 που κινείται στις 1.345,21 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,51%. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και ο Nasdaq, ο οποίος κινείται στις 2.356,51 μονάδες, με απώλειες 0,19%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Microsoft, Ηοneywell International και Caterpillar, συμπαρασύροντας και άλλους τίτλους του τεχνολογικού κλάδου.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει επίσης η μετοχή της εταιρίας E-Trade Financial μετά την ανακοίνωση προγράμματος μείωσης του κόστους της κατά 360 εκατ. δολάρια το 2008.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζει ο τίτλος της Harley-Davidson, η οποία ανακοίνωσε πτώση 26% στα κέρδη τέταρτου οικονομικού τριμήνου, λόγω της μείωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Οι νέες ειδήσεις από το μέτωπο της πιστωτικής κρίσης επηρέασαν και τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές που ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ”κόκκινο”.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,12% και έκλεισε στις 5.869 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 6.816,74 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.878,12 μονάδες, με απώλειες 0,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v