Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση & Apple νέο μενού για τις αρκούδες

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οδηγούν για άλλη μια συνεδρίαση σε απώλειες τη Wall, καθώς η ”αιφνιδιαστική” μείωση των επιτοκίων από τη FED δεν φαίνεται αρκετή να συγκρατήσει το ισχυρό πτωτικό ρεύμα. Σημαντική πτώση για Apple. Σε βαθύ κόκκινο Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη μετά και τις δηλώσεις Τρισέ.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οδηγούν για άλλη μια συνεδρίαση σε απώλειες τη Wall Street, ενώ η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη FED δεν φαίνεται αρκετή να συγκρατήσει το πτωτικό ρεύμα. Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η αμερικανική αγορά σημείωσε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση απώλειες υψηλότερες του 1% με τον Dow να χάνει το ψυχολογικό στήριγμα των 12.000 μονάδων, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μείωση των επιτοκίων από τη FED ίσως να ήρθε αργά.

¨Ηδη ο Τobias Levkovich της Citigroup περιέκοψε την τιμή – στόχο για δείκτης S&P 500 προβλέποντας ότι θα κλείσει στο τέλος του 2008 στις 1.550 μονάδες, έναντι 1.675 μονάδων της προηγούμενης εκτίμησης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται και η Apple η οποία απογοήτευσε τους επενδυτές καθώς ανακοίνωσε μεν αύξηση κερδών αλλά εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την πορεία των μεγεθών της στο τρέχον τρίμηνο. Η μετοχή της καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 12%. Σε πτωτικό κανάλι και η μετοχή της Motorola που κατέγραψε πτώση 84% στο δ΄ τρίμηνο.

Εξάλλου συνεχίζεται η υποχώρηση του μαύρου χρυσού που κινείται στα επίπεδα των 87,5 δολαρίων ανά βαρέλι καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση στην οποία μπορεί να περιέλθει η αμερικανική οικονομία θα πλήξει την κατανάλωση και κατά συνέπεια τη ζήτηση του πετρελαίου. Απώλειες και για το χρυσό που διαμορφώνεται στα 875 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,58%, στις 11.781 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,75%, στις 2.279 μονάδες. Πτώση 1,12% για τον S&P 500, στις 1.295 μονάδες.

Στο μεταξύ προβληματισμό προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές η δήλωση του Ζ. Τρισέ ότι κύριο μέλημα της ΕΚΤ παραμένει η ”πάταξη” του πληθωρισμού.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,25%, στις 5.553 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 4,63%, στις 4.4618 μονάδες. Πτώση 4,23% για τον DAX 30, που κινείται στις 6.482 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v