Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Στο -5% ο Nasdaq, στο -3% ο Dow Jones

Με ”βουτιά” άνω των 400 μονάδων για τον Dow και πτώση 5% για τον Nasdaq μπαίνει στη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία, καθώς οι φόβοι για οικονομική ύφεση εντείνονται, παρά την έκτακτη αντίδραση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,75%. Η αγορά ζητά πιο δραστικές μειώσεις επιτοκίων. Σημαντικές πιέσεις στις ευρωαγορές.

Με ισχυρές απώλειες μπαίνει στη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία, με τους φόβους για οικονομική ύφεση να εντείνονται παρά την έκτακτη αντίδραση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,75%.

Η Wall Street παρέμεινε κλειστή χθες λόγω αργίας, σε μια ημέρα που σηματοδοτήθηκε από μαζική έξοδο από τις διεθνείς αγορές, με τον Nikkei 225 να έχει χάσει περίπου 10% στο διήμερο και τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει περίπου 8%.

Σημειώνεται ότι και η αμερικανική αγορά κινδυνεύει να υποχωρήσει σε επίπεδα που θα την οδηγήσουν σε αγορά ”αρκούδων” -20% χαμηλότερα από τα υψηλά- όπως έχουν κάνει πολλές χρηματιστηριακές αγορές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πριν από το άνοιγμα ο S&P 500 βρίσκεται 16% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 18% περίπου.

Πριν από το άνοιγμα η Fed ανακοίνωσε την έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,5%. ”Η επιτροπή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια βλέποντας το ισχνό οικονομικό outlook και λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη”, σημειώνει.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Ιανουαρίου και όπως δείχνουν τα futures η αγορά περιμένει νέα μείωση των επιτοκίων, ίσως και κατά 50 μονάδες βάσης.

H σημερινή απόφαση της Fed αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος (0,75%) μείωση επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, η αγορά ξεκίνησε έντονα πτωτικά, με τη μετοχή της Citigroup να χάνει 7% και την Google να διαπραγματεύεται 5% χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, ούτε οι εξελίξεις από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας συνηγορούν σε μια ενδεχόμενη αντίδραση της αγοράς. Οι τράπεζες κυριαρχούν στην εταιρική ατζέντα, με την Bank of America να ανακοινώνει μείωση των κερδών κατά 95%, την KeyCorp να ανακοινώνει πτώση 80% στα κέρδη και τη Wachovia να ενημερώνει για υποχώρηση κερδών κατά 98%, λόγω διαγραφών ενεργητικού που σχετίζονται με την αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 11.648 μονάδες με απώλειες 3,63%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 4,71%, στις 2.229 μονάδες. Πτώση 3,74% για τον S&P, στις 1.275 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,28%, στις 5.562 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,71%, στις 4.707 μονάδες. Πτώση 2% για τον DAX 30, στις 6.656 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v