Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκέντρωση ευρωπαϊκών τραπεζών

Η μόνη θεωρία περί συγκεντρωτισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα είχε κάποιες πιθανότητες επιτυχίας, αφορά στη Société Générale... Και η SoGen ίσως θα ήταν τέλειος στόχος για κοινή προσφορά των δύο μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών: της Crédit Agricole και της BNP Paribas.

του Paul Betts

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υφίσταται απανωτά πλήγματα. Οι μετοχές τραπεζών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα, αλλά ούτε και οι οίκοι της Ισπανίας και της Ιταλίας, που έχουν ελάχιστο άνοιγμα στο αμερικανικό subprime, μπόρεσαν να ξεφύγουν.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, η αγορά προσπαθεί να βρει λίγη χαρά στο νέο μεγάλο κύμα θεωριών περί συγκέντρωσης και εξαγορών. Το ισχυρό ευρώ, σε συνδυασμό με την καταβύθιση της αξίας των κορυφαίων τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ, προσφέρει ελκυστικές προοπτικές για υπερατλαντικές συμφωνίες ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επιπλέον, οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ευρώπης είναι δυνατόν επίσης να πείσουν για εισαγωγή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως διαχωρισμό των δραστηριοτήτων investment banking, λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που στη θεωρία φαίνεται πιθανό στην πράξη είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμο. Για παράδειγμα, η φήμη που θέλει την ιταλική Unicredit να καταθέτει προσφορά για τη Merrill Lynch. Αυτή την ιδέα είχε η ιταλική οικονομική εφημερίδα ”Il Sole 24 Ore” για να διαψευστεί πάραυτα. Ωστόσο, στη θεωρία τουλάχιστον, θα ήταν μια ελκυστική συμφωνία.

Ο κ. Alessandro Profumo, ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit, είναι ο πιο διεθνής από τους κορυφαίους τραπεζίτες της Ιταλίας και μια συγχώνευση ή εξαγορά της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σίγουρα θα ενίσχυε το προφίλ του. Όμως, η Merrill έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να πουληθεί και συνέχεια κάνει συμφωνίες με επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να προστατευτεί.

Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η UBS ή η Deutsche Bank θα διαμελίσουν τις επιχειρήσεις investment και retail banking. Και πάλι τέτοιες κινήσεις, που θα πρόσφεραν άνοιγμα στις ανταγωνίστριες τράπεζες οι οποίες θέλουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ευρώπη, θα έπρεπε να έχουν πολιτική υποστήριξη.

Η μόνη θεωρία που θα είχε κάποιες πιθανότητες επιτυχίας αφορά στη Société Générale. Η γαλλική τράπεζα πλήττεται ανελέητα, γιατί υπάρχουν φόβοι ότι θα κάνει περαιτέρω διαγραφές ενεργητικών σχετικά με το αμερικανικό της άνοιγμα. Η μετοχή της διολίσθησε 8,2% την Παρασκευή και 5% τη Δευτέρα.

Η αγορά συνεχίζει να περιμένει η BNP Paribas να ξαναπροωθήσει την προσπάθεια εξαγοράς τής SoGen, αν και η γαλλική τράπεζα πρόσφατα τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την ομοεθνή ανταγωνίστριά της. Κάτι που είχε νόημα πριν από μία δεκαετία, είπε, δεν έχει σήμερα, δεδομένου ότι οι δύο τράπεζες έχουν αναπτύξει τις δικές τους δραστηριότητες investment banking.

Μπορεί να είναι έτσι. Πάντως, ένας Γάλλος τραπεζίτης δήλωσε ότι η SoGen θα ήταν τέλειος στόχος για κοινή προσφορά των δύο μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών: της Crédit Agricole και της BNP Paribas. Η Crédit Agricole θα έπαιρνε το investment banking της SoGen για να ενισχύσει τις δικές τις επενδυτικές δραστηριότητες, ενώ η BNP Paribas θα απορροφούσε τις λιανικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τη δύναμή της για την προσέλκυση των γαλλικών αμοιβαίων.

Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ελκυστική και για τον Πρόεδρο κ. Nicolas Sarkozy, ως μία εξ ολοκλήρου γαλλική λύση στον τραπεζικό συγκεντρωτισμό των δύσκολων ημερών που διανύουμε.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v