Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed συγκράτησε τις ”αρκούδες” στη Wall

Απώλειες ελεγχόμενης κλίμακας, με τον Dow όμως να χάνει τις 12.000 μονάδες, εμφάνισε η αμερικανική αγορά, η οποία ανάκαμψε από τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχτηκε αρχικά, μετά και την έκτακτη μείωση επιτοκίων από την Federal Reserve. Ράλι σε Λονδίνο, Παρίσι.

Απώλειες ελεγχόμενης κλίμακας, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση όμως, εμφάνισε η αμερικανική αγορά, η οποία ανάκαμψε από τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχτηκε αρχικά, μετά και την έκτακτη μείωση επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 11.971,19 μονάδες με πτώση 1,06% έχοντας επιστρέψει από απώλειες πάνω από 450 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,04% στις 2.292,27 μονάδες, έχοντας ”ανοίξει” όμως με απώλειες 5%. Πτώση 1,11% και για τον S&P, στις 1.310,51 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 2 δισ. μετοχές και στα δυο χρηματιστήρια, με την αναλογία πτωτικών-ανοδικών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1 στο NYSE και στο 9 προς 5 στον Nasdaq.

Σημειώνεται πως η αμερικανική αγορά υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων 11 μηνών.

”Είχαμε ανοιχτές εντολές πωλήσεων αμερικανικών μετοχών επειδή ήμασταν κλειστοί εχθές”, σημειώνει ο Art Hogan, αναλυτής της Jefferies. ”Αυτές οι εντολές, από διεθνή κυρίως χαρτοφυλάκια, θα εκτελούνταν ανεξάρτητα από τη μείωση επιτοκίων, ανεξάρτητα από κάθε πακέτο κινήτρων”.

Επισημαίνεται πως η Wall Street παρέμεινε κλειστή εχθές λόγω αργίας, σε μια ημέρα που σηματοδοτήθηκε από μαζική έξοδο από τις διεθνείς αγορές, με τον Nikkei 225 να έχει χάσει περίπου 10% στο διήμερο. Και η αμερικανική αγορά κινδυνεύει να υποχωρήσει σε επίπεδα που θα την οδηγήσουν σε αγορά ”αρκούδων” -20% χαμηλότερα από τα υψηλά- όπως έχουν κάνει πολλές χρηματιστηριακές αγορές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πριν το άνοιγμα, η Fed ανακοίνωσε την έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,5%. ”Η επιτροπή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια βλέποντας το ισχνό οικονομικό outlook και των αυξανόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη”, σημειώνει.

Η επόμενη συνεδρίαση της FED έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Ιανουαρίου και όπως ”δείχνουν” τα futures, η αγορά περιμένει νέα μείωση των επιτοκίων, ίσως και κατά 50 μονάδες βάσης. ”Όλα δείχνουν ότι έρχεται νέα μείωση επιτοκίων”, σχολιάζει ο Bill Stone της PNC Wealth Management.

Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, υπογράμμισε ότι το ”πακέτο κινήτρων” για την ενίσχυση της οικονομίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί άμεσα. ”Όλοι θέλουν να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά εμείς θέλουμε να εφαρμοσθεί σωστά”, εξήγησε.

Στην αγορά, σημαντικά κέρδη εμφάνισε η Home Depot, ανακάμπτοντας από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά της.

Κέρδη 4% εμφάνισε ο τίτλος της Bank of America παρά την ανακοίνωση μείωσης των κερδών της κατά 95% στο τρίμηνο λόγω διαγραφών ενεργητικού.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 1,42%, στα 40,32 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,45%, στα 12,04 δολάρια. Απώλειες 5,20% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,32 δολάρια, ενώ άνοδο 3,85% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,14 σεντς.

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές, μετά την ψύχραιμη αντίδραση στη Wall. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,90%, στις 5.740,1 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 2,07%, στις 4.842,54 μονάδες. Πτώση 0,31% για τον DAX 30, στις 6.769,47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v