Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείχνει χαρακτήρα η Wall, κέρδη στην Ευρώπη

Σημαντικά περιορισμένες εμφανίζονται οι απώλειες στην αμερικανική αγορά μετά το αρχικό ”ξεπούλημα”, καθώς μερίδα επενδυτών σπεύδει σε τοποθετήσεις, ευελπιστώντας σε βελτίωση του κλίματος μετά και την έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι ευρωαγορές.

Σημαντικά περιορισμένες εμφανίζονται οι απώλειες στην αμερικανική αγορά μετά το αρχικό ”ξεπούλημα”, καθώς μερίδα επενδυτών σπεύδει σε τοποθετήσεις, ευελπιστώντας σε βελτίωση του κλίματος μετά και την έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones βρίσκεται στις 11.942 μονάδες με πτώση 1,3% έχοντας επιστρέψει από απώλειες 3,63%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 2% στις 2.292 μονάδες, έχοντας ”ανοίξει” με απώλειες 5%. Πτώση 1,3% και για τον S&P, στις 1.307 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές, μετά την ψύχραιμη αντίδραση στη Wall. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 2,13%, στις 5.697 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 2,43%, στις 4.850 μονάδες. Άνοδος 0,43% για τον DAX 30, στις 6.818 μονάδες.

Η Wall Street παρέμεινε κλειστή εχθές λόγω αργίας, σε μια ημέρα που σηματοδοτήθηκε από μαζική έξοδο από τις διεθνείς αγορές, με τον Nikkei 225 να έχει χάσει περίπου 10% στο διήμερο και τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει περίπου 8%.

Σημειώνεται ότι και η αμερικανική αγορά κινδυνεύει να υποχωρήσει σε επίπεδα που θα την οδηγήσουν σε αγορά ”αρκούδων” -20% χαμηλότερα από τα υψηλά- όπως έχουν κάνει πολλές χρηματιστηριακές αγορές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση στατιστικά πριν το άνοιγμα της αγοράς, ο S&P 500 είναι 16% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007 ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 18% περίπου.

Πριν το άνοιγμα, η Fed ανακοίνωσε την έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,5%. ”Η επιτροπή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια βλέποντας το ισχνό οικονομικό outlook και των αυξανόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη”, σημειώνει.

Η επόμενη συνεδρίαση της FED έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Ιανουαρίου και όπως ”δείχνουν” τα futures, η αγορά περιμένει νέα μείωση των επιτοκίων, ίσως και κατά 50 μονάδες βάσης.

H σημερινή απόφαση της FED αποτελεί την μεγαλύτερη σε ύψος (0,75%) μείωση επιτοκίων, από τη δεκαετία του 1980.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v