Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άδοξα τέλειωσε το αρχικό μίνι-ράλι στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, καθώς το δημοσίευμα για απολύσεις από την Goldman Sachs και οι ανησυχίες για το εύρος της πιστωτικής κρίσης αντιστάθμισαν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Πτώση και στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, καθώς το δημοσίευμα για ενδεχόμενες απολύσεις από την Goldman Sachs και οι ανησυχίες για το εύρος της πιστωτικής κρίσης και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία αντιστάθμισαν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, χάρη στα υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τρεις σημαντικές εταιρίες και συγκεκριμένα οι Microsoft, Honeywell International και Caterpillar.

Ωστόσο, η αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το ”βηματισμό” της μετά το δημοσίευμα που θέλει την Goldman Sachs να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού της κατά 5%, αλλά και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για επιπλέον διαγραφές από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εντείνει περαιτέρω η ανησυχία για την απόφαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα επιτόκια, καθώς περιορίζονται πλέον οι προσδοκίες για νέα παρέμβαση , μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της κατά 0,75% μέσα στην εβδομάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Avalon Partners, Peter Cardillo, ”η αγορά χρειάζεται επιπλέον στοιχεία ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν επιβραδύνεται”, επισημαίνοντας ότι ”τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα δώσουν τον τόνο στην αγορά”.

Έτσι, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι και 100 μονάδες υψηλότερα, έκλεισε τελικά στις 12.207,17 μονάδες, με απώλειες 1,38%, αν και στην εβδομάδα σημείωσε άνοδο 0,9%.

Ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 2.326,20 μονάδες, με πτώση 1,47% για την ημέρα και 0,6% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,59% και διαμορφώθηκε στις 1.330,61 μονάδες, ενισχυμένος όμως σε εβδομαδιαία βάση κατά 0,4%.

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,1 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο τρία προς δύο. Τις υψηλότερες απώλειες εμφάνισαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Schering-Plough και Bank Of America Corporation.

Στο Nasdaq οι συναλλαγές έφτασαν το 1,72 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία τριών προς δύο. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Microsoft (που παρά τα αρχικά σημαντικά κέρδη έκλεισε με απώλειες), Intel και Cisco Systems.



Από τις επιμέρους μετοχές, με απώλειες έκλεισαν οι Merck και η Schering-Plough, καθώς και ο τίτλος της Harley-Davidson, η οποία εμφάνισε μείωση κερδοφορίας στο τέταρτο τρίμηνο κατά 26%.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 0,12%, στα 40,77 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 0,16%, στα 12,26 δολάρια. Κέρδη 2,62% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 16,05 δολάρια, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στα 0,14 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Μαρτίου, που ενδοσυνεδριακά δοκίμασαν την περιοχή των 91,38 δολαρίων, για να κλείσουν τελικά στα 90,56 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 1,29%.

Στα πολύτιμα μέταλλα συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική πορεία, με τον χρυσό να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στο ευρωπαϊκό session στην περιοχή των 924.3 δολαρίων (συμβόλαια Φεβρουαρίου), πριν υποχωρήσει για να κλείσει τελικά στα 913,2 δολάρια ανά ουγκιά, με κέρδη 0,82%.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,12% και έκλεισε στις 5.869 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε οριακά χαμηλότερα (-0,06%) στις 6.816,74 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.878,12 μονάδες, με απώλειες 0,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v