Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και Fed

Τα χρηματιστήρια αγνόησαν επιδεικτικά όλα τα, σοβαρά, δεδομένα που ανακοινώθηκαν. Ο λόγος: Η Federal Reserve αποφασίζει σήμερα για τα επιτόκια. Η αγορά περιμένει μείωση στο 3% μετά την πρόσφατη έκτακτη μείωση στο 3,5%. Δεν εκδηλώθηκε ανησυχία ούτε για την προοπτική μείωσης ”μόνο” στο 3,25%. Μέχρι να μιλήσει η Fed, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Οι Γάλλοι καταναλωτές αρχίζουν να χάνουν την ψυχραιμία τους. Οι Αμερικανοί όχι. Οι αμερικανικές εταιρίες εξακολουθούν να λαμβάνουν πολλές παραγγελίες. Ο δείκτης S&P Case-Shiller έδειξε ότι οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ υποχωρούν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν.

Οι χρηματιστές συνήθως αντιδρούν και στην παραμικρή είδηση. Χθες, αγνόησαν επιδεικτικά όλα τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν. Ο λόγος: Η επιτροπή καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve αποφασίζει σήμερα για τα επιτόκια. Η αγορά περιμένει μείωση στο επιτόκιο Fed Funds στο 3% μετά την έκτακτη μείωση στο 3,5% την περασμένη εβδομάδα. Δεν εκδηλώθηκε καμία ανησυχία για την προοπτική να μειώσει η Fed μόνο στο 3,25%. Μέχρι να μιλήσει η Fed, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.

Οι κινήσεις, όμως, μετά τη μείωση της περασμένης εβδομάδας, είναι προκλητικές. Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 έχει ενισχυθεί 17%. Ο τραπεζικός δείκτης του FTSE Eurofirst 300 έχει ενισχυθεί 13,5% - παρά την ιστορική ήττα στις συναλλαγές της SocGen.

Μετά, έχουμε τους κατασκευαστές. Παρά τις δυσμενείς ειδήσεις για τις πωλήσεις νέων κατοικιών και τις τιμές οικιών, ο κατασκευαστικός δείκτης του S&P 500 έχει κερδίσει 52,5% σε τρεις εβδομάδες.

Αυτές οι κινήσεις μπορούν να αποδοθούν στις προσπάθειες των επενδυτών να εξαργυρώσουν τις μεταλλασσόμενες απόψεις για την αμερικανική οικονομία (και την πεποίθηση ότι η Federal Reserve μπορεί να βοηθήσει).

Μια λογική εξήγηση είναι η εξής: Έναν μήνα πριν, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος ύφεσης στην κατανάλωση στις ΗΠΑ. Αυτή η προοπτική δεν είχε προεξοφληθεί επαρκώς στις διεθνείς αγορές. Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο επέτειναν αυτόν τον κίνδυνο, χωρίς να τον φτάσουν στο 100%. Οι αγορές διολίσθησαν σε αντίδραση, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ύφεσης να μπορεί πλέον να θεωρηθεί υπερβολικός. Όταν αναθεωρήθηκαν οι ανησυχίες, οι μετοχές ανέκαμψαν.

Το κατά πόσον οι τιμές ορθώς καθρεφτίζουν το επίπεδο του κινδύνου ύφεσης παραμένει αστάθμητο, αλλά πάντως η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα καθορίσει το κατά πόσον θα ανέβουν περαιτέρω οι μετοχές.

Όσο για τη Fed, αν υποθέσουμε ότι τα μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων μειώσουν στο 3%, όπως αναμένεται, αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα σκιαγραφήσουν ο κ. Bernanke και οι συνάδελφοί του τους κινδύνους ύφεσης στο ανακοινωθέν τους. Οι αγορές είναι έτοιμες να αντιδράσουν...

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v