Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Στοιχήματα” επιτοκίων ώθησαν τη Wall

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφάνισε η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να τοποθετούνται βάσει προσδοκιών ότι οι μειώσεις επιτοκίων της Federal Reserve (αύριο αναμένεται νέα κίνηση από την κεντρική τράπεζα) θα βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση. Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές.

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφάνισε η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να τοποθετούνται βάσει προσδοκιών για νέα μείωση επιτοκίων την Τετάρτη από τη Federal Reserve.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.480,30 μονάδες με κέρδη 0,78%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,35%, στις 2.358,06 μονάδες. Κέρδη 0,61% για τον S&P, στις 1.362,23 μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 20 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος ενώ ο όγκος συναλλαγών στο NYSE ξεπέρασε το 1 δισ. μετοχές (με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών στο 5 προς 3) και στον Nasdaq διαμορφώθηκε περί τα 1,5 δισ. μετοχές, με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών στο 5 προς 4.

”Οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές βάσει της πεποίθησης ότι, με τη βοήθεια των χαμηλότερων επιτοκίων, η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση και τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν στο β’ εξάμηνο. Πολλά παίζονται στην αυριανή απόφαση και τη συνοδευτική ανακοίνωση της Fed”, τονίζει σχετικά ο Frederic Ruffy, αναλυτής της Optionetics.

Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. ενώ αύριο στις 21:15 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η σχετική απόφαση, με τους επενδυτές να υπολογίζουν σε μεγάλη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 0,5%.

Εν τω μεταξύ, η αγορά δέχτηκε ώθηση και από την είδηση για εκτίναξη των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Δεκέμβριο κατά 5,2%, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για επερχόμενη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 2,2%.

Στην αγορά οι ανακοινώσεις εταιρικής κερδοφορίας κυριάρχησαν στις κινήσεις των μετοχών.

Ειδικότερα, ο τίτλος της American Express δέχτηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση μείωσης των κερδών της κατά 10% στο τρίμηνο, λόγω προβλέψεων για κάλυψη πιθανών ζημιών από δάνεια.

Κέρδη για τον τίτλο της Dow Chemical, παρά τη μείωση των κερδών της κατά 52% στο τρίμηνο, καθώς υπερέβη τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Σημαντική πτώση και για τη μετοχή της VMware πατά την ανακοίνωση διπλασιασμού των κερδών της στο τρίμηνο, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Yahoo!

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε 3,92%, στα 44,02 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 0,48%, στα 12,36 δολάρια. Άνοδο 1,55% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 16,42 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,66%, στις 5.885,2 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,93%, στις 4.941,45 μονάδες. Κέρδη 1,09% για τον DAX 30, στις 6.892,96 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v