Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρμα το sell-off;

Τελείωσε επιτέλους; Πολλοί παράγοντες των αγορών αναρωτιούνται με παράπονο μήπως το ξεπούλημα έληξε και μπορούμε να περάσουμε τώρα στο ράλι. Κατά τον κ. John Authers μόνο 1 στα 4 επιχειρήματα ικανοποιεί τις προσδοκίες τους.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Τελείωσε επιτέλους; Πολλοί παράγοντες των αγορών διερωτώνται με παράπονο μήπως το ξεπούλημα έληξε και μπορούμε να περάσουμε τώρα στο ράλι.

Το σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε πληθώρα ερευνών στη Wall Street που καταδείκνυε ότι το ξεπούλημα στη Νέα Υόρκη έχει εκτονωθεί (είχε πράγματι σε εκείνο το επίπεδο) και ότι η αγορά είναι έτοιμη για ανάκαμψη.

Υπάρχει ένα σημείο –το οποίο επιρρίπτουμε εξ ολοκλήρου στον κ. Jérôme Kerviel– που είναι ευσεβείς πόθοι.

Υπάρχουν όμως τέσσερα ακόμη σημεία που συνηγορούν υπέρ της προοπτικής για ανάκαμψη.

Κατ’ αρχάς οι αποτιμήσεις. Οι μετοχές είναι φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα, ειδικά στην Ευρώπη. Η Merrill Lynch αναφέρει ότι οι μερισματικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι τόσο χαμηλές σήμερα σε σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων όσο δεν ήταν ποτέ από το 1983.

Δεύτερον, η απογοήτευση για την οικονομία δείχνει υπερβολική. Η πεποίθηση για την αμερικανική ύφεση βασίζεται σε κάποια στοιχεία μεγεθών τα οποία δεν φημίζονται για την ακολουθία τους.

Τρίτον, υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της ρευστότητας. Το άγχος φαίνεται ότι έφτασε τελικά και στους ιδιώτες επενδυτές. Τα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών υπέστησαν τις χειρότερες καθαρές αναλήψεις της ιστορίας τους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Emerging Portfolio Fund Research, και τα μετοχικά κεφάλαια σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ευρώπη επίσης υπέστησαν αναλήψεις. Όταν εγκαταλείπουν τον αγώνα οι ιδιώτες επενδυτές, πολύ συχνά είναι καιρός για αγορές.

Τα τεχνικά μοτίβα προσφέρουν το τελευταίο επιχείρημα: Οι μετοχές πολύ σπάνια μπορεί να πέσουν τόσο γρήγορα χωρίς να ανακάμψουν σε κάποιο σημείο. Ακόμη και στα bear markets του 1929 και του 2000 υπήρξαν ευκαιρίες για κέρδη από ράλι.

Δυστυχώς, μόνο το τεχνικό επιχείρημα δείχνει πειστικό.

Όσον αφορά στην οικονομία, θα έχουμε πολλά νέα δεδομένα έως το τέλος της εβδομάδας. Εάν τα νέα είναι καλά, οι μετοχές θα ανακάμψουν. Εάν όχι, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν αυξηθεί.

Οι μακροπρόθεσμες αποτιμήσεις, με δεδομένο ότι τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους έχουν εισέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δεν δείχνουν φθηνές.

Όσο για τη ρευστότητα, εάν αυτός ήταν ο ”πάτος” θα υπήρχε εκτίναξη των εξαγορών επιχειρήσεων με ρευστό. Αλλά οι εταιρίες εμφανίζονται να πωλούν μετοχές, μέσω εκδόσεων μετοχικών κεφαλαίων, και όχι να αγοράζουν.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v