Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Σε μείωση κατά 0,5% ”ποντάρει” η αγορά

Την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα αποφασίσει το βράδυ της Τετάρτης η Federal Reserve, σύμφωνα με την πρόβλεψη insider της κεντρικής τράπεζας αλλά και με βάση τις προσδοκίες της αγοράς. Εν τω μεταξύ, στις νέες προβλέψεις του, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση το 2008.

Fed: Σε μείωση κατά 0,5% ”ποντάρει” η αγορά
Την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3% θα αποφασίσει το βράδυ της Τετάρτης η Federal Reserve, σύμφωνα με την πρόβλεψη insider της κεντρικής τράπεζας αλλά και με βάση τις προσδοκίες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Vincent Reinhart, κορυφαίο στέλεχος της Fed που αποχώρησε πρόσφατα μετά από θητεία 25 ετών στην κεντρική τράπεζα, η αμερικανική τράπεζα ”θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια”. ”Η πιο πιθανή κίνηση είναι η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μείωσης κατά μόλις 25 μονάδες βάσης”, τόνισε σε συνέντευξή του στο MarketWatch.

Όπως σημειώνει ο αξιωματούχος, τα στελέχη της Fed θα ήθελαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια για να δείξουν την ανεξαρτησία τους από τις επιταγές της αγοράς, αλλά ”δεν είναι ώρα για τέτοιες ενέργειες, με τέτοια επίπεδα μεταβλητότητας στις αγορές”.

Σύμφωνα με τον Reinhart, η Fed θα είναι επηρεασμένη από προβληματισμό ότι η ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας Ιανουαρίου, η οποία δημοσιεύεται δυο ημέρες μετά την απόφαση, θα είναι ισχνότερη των προσδοκιών.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% και οι νέες θέσεις εργασίας στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα, θα εκτεθεί ενώ μια μείωση κατά 0,5% μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ”ασφάλεια” ακόμη και εάν η εικόνα της οικονομίας είναι ισχυρή τον Ιανουάριο, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές αποτιμούν 100% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενώ στο σενάριο μείωσης των επιτοκίων κατά 0,5% δίνουν πιθανότητα 86%.

Ο David Rosenberg, αναλυτής της Merrill Lynch, εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια έως και κατά 2,5% ακόμη, στα επίπεδα του 1%.

Ο Tim Drayson, αναλυτής της ABN Amro θεωρεί ότι η Fed έχει ”μείνει πίσω” στην καμπύλη επιτοκίων και περιμένει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση

Η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει σημαντική επιβράδυνση το 2008 αλλά οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το Thomson Financial, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ αλλά και οι κλυδωνισμοί στις αγορές πίστης λόγω των προβλημάτων στην αμερικανική στεγαστική αγορά θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία.

Όπως προβλέπει το ΔΝΤ, η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2008 (από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,9% και εκτιμήσεις για 2,2% το 2007).

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2008 θα διαμορφωθεί στο 4,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v