Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αμερικανικές εταιρίες ”χτίζουν” την άμυνά τους

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ φροντίζουν να ενισχύσουν την άμυνά τους ενάντια στην ύφεση, προχωρώντας σε μείωση δαπανών, σε ”πάγωμα” προσλήψεων και σε περικοπές κεφαλαιουχικών επενδύσεων.

του Francesco Guerrera από τη Ν. Υόρκη

Οι κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις εισέρχονται σε διαδικασία προσαρμογής σε ενδεχόμενο ύφεσης, ενώ προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής, να ”παγώσουν” τις προσλήψεις και να περιορίσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες, όπως αποκαλύπτουν στελέχη τους.

Οι ανησυχίες τους ενισχύθηκαν μετά και την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προχώρησε σε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι καμία χώρα του κόσμου δεν είναι άνοση σε αυτό που αποκαλείται ”παγκόσμια χαλάρωση”.

Παράλληλα, βάσει έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι επικεφαλής κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομία και μάλιστα η όποια αισιοδοξία τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών.

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η αύξηση των ενεργειακών τιμών, η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση τους αναγκάζουν να θέσουν σε εφαρμογή νέα προγράμματα αντιμετώπισης κρίσεων προκειμένου να προστατευτούν από το ενδεχόμενο κάθετης υποχώρησης της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

”Διαθέτουμε μία σειρά εργαλεία σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους και την περικοπή κεφαλαιουχικών δαπανών”, δηλώνει ο κ. Andrew Lewis επικεφαλής της Dow Chemical, της οποίας τα αποτελέσματα δ’ τρίμηνου 2007 δεν ήταν διόλου ικανοποιητικά.

Ο κ. Jim Owens, επικεφαλής της Caterpillar, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξοπλισμού κατασκευών παγκοσμίως και ταυτόχρονα της εταιρίας που αποτελεί βαρόμετρο για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποίησε για ”αναιμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ”.

Από την πλευρά τους, οι πολυεθνικές εταιρίες ευελπιστούν ότι η ζήτηση από τις αγορές εκτός ΗΠΑ και το αδύναμο δολάριο θα τις βοηθήσουν να διατηρηθούν σε θετική τροχιά κερδοφορίας.

Κορυφαίο στέλεχος αμερικανικής εταιρίας συμβούλων αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δέχεται όλο και περισσότερα απελπισμένα τηλεφωνήματα από μικρές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται μόνο στην αμερικανική αγορά, οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του ενδεχόμενου ύφεσης.

”Επιθυμούν να μάθουν σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει μείωση δαπανών, σε περίπτωση που υπάρξει ύφεση”, τονίζει.

Παράλληλα, οι οικονομικοί διευθυντές οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Executives International και The City University of New York’s Baruch College, εμφανίζονται εξίσου απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Στο δ’ τρίμηνο του 2007 η εμπιστοσύνη των οικονομικών διευθυντών για την οικονομία άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2004, όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη έρευνα για πρώτη φορά, ενώ κατέγραψε πτώση-ρεκόρ 10% σε τριμηνιαία βάση.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v