Η απολογία του trader που ”λύγισε” τη SocGen

Οι προϊστάμενοί του γνώριζαν τα ρίσκα που αναλάμβανε αλλά έκαναν ”τα στραβά μάτια” όσο έφερνε κέρδη, αποκάλυψε στον ανακριτή ο Jerome Kerviel. Η Le Monde δημοσιεύει το διάλογό του με την αστυνομία, όπου ο trader αποκαλύπτει τα στοιχήματά του και καυτηριάζει τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας.

Η απολογία του trader που ”λύγισε” τη SocGen
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε κομμάτια από το διάλογο μεταξύ της αστυνομίας και του Jerome Kerviel, του αναλυτή που κατηγορείται ότι ”έκρυψε” συναλλαγές που οδήγησαν σε ζημιά 7,2 δισ. δολαρίων για την Societe Generale.

Σύμφωνα με τον κ. Kerviel οι προϊστάμενοί του γνώριζαν ότι οι θέσεις του στις αγορές εμπεριείχαν τεράστιο ρίσκο αλλά ”έκαναν τα στραβά μάτια” όσο κέρδιζε χρήματα, κάτι που πάντως έσπευσε να διαψεύσει η τράπεζα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το μόνο που ήθελε, ήταν να εντυπωσιάσει τα αφεντικά του και δεν είναι ένα μακιαβελικός απατεώνας. ”Είχα καταλάβει από το 2005 ότι δεν τύχαινα της ίδιας εκτίμησης με τους συναδέλφους μου, λόγω της μόρφωσής μου και της μέχρι τότε επαγγελματικής μου διαδρομής”, αναφέρει.

Προσπαθώντας να κάνει εντύπωση στους προϊστάμενός του, ο κ. Kerviel άρχισε να παίρνει μεγάλα ρίσκα. ”Η πρώτη εμπειρία μου από μεγάλα ρίσκα ήταν το 2005. Είχα στοιχηματίσει ότι οι αγορές θα πέσουν. Λίγο αργότερα έτυχε να γίνει η τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο και τζάκποτ! 500.000 ευρώ κέρδος. Είχα μεικτά συναισθήματα καθώς ήμουν περήφανος και έκπληκτος από τα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις έτσι…”.

Όπως αναφέρει, οι προϊστάμενοί του δεν έδειχναν να προσέχουν τις συναλλαγές του. ”Το μόνο που ήθελα είναι να κερδίζω χρήματα για την τράπεζά μου”, αναφέρει.

Αποφάσισε να συνεχίσει τα ίδια επικίνδυνα στοιχήματα. ”Τον Ιανουάριο του 2007 σορτάρω τον DAX, καθώς έχω αρχίσει να θεωρώ ότι υπάρχουν σημάδια υπερθέρμανσης στην Ασία. Τον Φεβρουάριο γίνεται ένα μίνι – κραχ και μειώνω τη θέση μου. Στα τέλη Φεβρουαρίου δεν έχω θέση πλέον και με κέρδος 28 εκατ. ευρώ, είμαι περήφανος και ικανοποιημένος”.

Αναφορικά με τα στοιχήματα στο subprime, o κ. Kerviel σημειώνει πως τα στοιχήματά του ήταν κερδοφόρα Η κατάρρευση των αγορών στα τέλη Ιουλίου απέφερε στην τράπεζα κέρδη 500 εκατ. ευρώ. ”Δεν δήλωσα τη νίκη μου, η οποία δεν φαινόταν και στα βιβλία. Την έκρυψα με ψεύτικα παραστατικά”, παραδέχεται, σύμφωνα με την Le Monde.

Ωστόσο έως τις 18 Ιανουαρίου, οι θέσεις του είναι πλέον ”κόκκινες” αλλά όπως σημειώνει, θεωρεί ότι θα μπορούσε να γυρίσει την κατάσταση την επόμενη ημέρα. ”Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι τη Δευτέρα δεν θα δούλευα πλέον για τη Societe Generale”.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι συνάδελφοί του και οι προϊστάμενοί του γνώριζαν τις μεθόδους του και ”έκαναν τα στραβά μάτια” όσο έβγαζε κέρδη.

”Και μόνο το γεγονός ότι δεν πήρα καθόλου άδεια το 2007 θα έπρεπε να τους έχει κινήσει τις υποψίες. Είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του εσωτερικού ελέγχου. O trader που δεν θέλει να πάρει άδεια είναι ένας trader που δεν θέλει να αφήσει τα βιβλία του σε κανέναν”.

Το αρμόδιο γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Jerome Kerviel μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης και συνεχών ανακρίσεων, γεγονός το οποίο βρίσκει αντίθετη την εισαγγελία του Παρισιού.

Οι αρχικές κατηγορίες ενάντια στον Kerviel αναφέρουν ότι είναι υπεύθυνος για ”απιστία” και παράνομη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως ανέφερε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος του Christian Charriere-Bournazel.

Το δικαστήριο δεν απάγγειλε κατηγορίες για απάτη, κάτι το οποίο είχε ζητήσει ο εισαγγελέας, ενώ άφησε ελεύθερο τον κατηγορούμενο, θεωρώντας ότι δεν είναι ”ύποπτος φυγής”.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Jean-Claude Marin, υποστήριξε ότι ο 31χρονος trader πιθανώς να μην κινήθηκε από απληστία αλλά από την ”ανάγκη να νοιώσει την αδρεναλίνη που υπάρχει στα trading rooms” και πιθανώς ”να επιτύχει ένα υψηλότερο bonus”.

Τόσο η Societe Generale όσο και η κατηγορούσα αρχή αποδέχονται ότι ο Kernel δεν ”κέρδισε” απολύτως τίποτε από την όλη υπόθεση, με τους δικηγόρους του να τον χαρακτηρίζουν ως ένα ”φοβισμένο, απλό αγόρι”.

Πάντως οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν μπορούν να τον οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης επτά ετών και σε επιβολή ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού προστίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v