Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ...χειρότερος Ιανουάριος του Stoxx 600 (-13%)

Υποχωρούν και στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κλείνει τον χειρότερο Ιανουάριο της ιστορίας του, ενώ ο MSCI World τον χειρότερο πρώτο μήνα του έτους από το 1970 τουλάχιστον.

Ο ...χειρότερος Ιανουάριος του Stoxx 600 (-13%)
Υποχωρούν και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, και ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κλείνει τον χειρότερο Ιανουάριο της ιστορίας του, ενώ ο MSCI World τον χειρότερο πρώτο μήνα του έτους από το 1970 τουλάχιστον.

Καθώς οι ανησυχίες για την έκταση της πιστωτικής κρίσης και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας επιτείνονται, ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί το μεσημέρι 1,1% με αποτέλεσμα η πτώση του στο σύνολο του πρώτου μήνα του έτους να διαμορφώνεται στο 13%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση κατά τον μήνα Ιανουάριο από το 1987 που συστήθηκε ο δείκτης.

”Η αγορά έχει πάθει υστερία,” παρατηρεί ο Mike Lenhoff της Brewin Dolphin Securities στο πρακτορείο Bloomberg. ”Υπάρχουν προοπτικές να βαθύνει παραπάνω η πιστωτική αποστράγγιση και η οικονομία να έχει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες.”

Ο δείκτης MSCI World που καλύπτει 1.949 εταιρίες ανά τον πλανήτη, έχει διολισθήσει, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού πρακτορείου, 8,8% μέχρι στιγμής στο έτος, βιώνοντας τον χειρότερο Ιανουάριο από το 1970 που συστήθηκε, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η αμερικανική επιβράδυνση θα λειτουργήσει ως βαρίδι για τις άλλες μεγάλες οικονομικές ζώνες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v