Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά στοιχεία προβληματίζουν τη Wall

Tα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία ισχυροποιούν την ανησυχία των επενδυτών για επερχόμενη ύφεση, με την αγορά να καταγράφει σημαντικές απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Μετά το κλείσιμο, τα αποτελέσματα της Google. Στο κόκκινο και οι ευρωαγορές.

Tα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες ισχυροποιούν την ανησυχία των επενδυτών για επερχόμενη ύφεση, με την αγορά να καταγράφει σημαντικές απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παρά τη χθεσινή μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η εκτίναξη των αποτιμήσεων αμέσως μετά την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 0,5% στο 3% εξασθένησε σταδιακά, με την αγορά να κλείνει τελικώς με απώλειες λόγω προβληματισμού για την κατάσταση των εταιριών ασφάλισης ομολόγων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εάν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εταιριών του κλάδου υποβαθμιστούν, θα παρασύρουν και τους τίτλους που ασφαλίζουν, κάτι που θα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες διαγραφές ενεργητικού στις εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους.

Η MBIA κατέγραψε ζημιές 2,3 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, μετά από μεγάλες ζημιές σε τίτλους που ασφαλίζει λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Όμως η είδηση που ασκεί έντονες πιέσεις στην αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι η εκτίναξη στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, κάτι που ισχυροποιεί τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν πολύ υψηλότερα των προβλέψεων την προηγούμενη εβδομάδα, αυξημένες κατά 69.000, στις 375.000 έναντι προβλέψεων για 320.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2005.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες αντισταθμίζεται από την ανάλογη αύξηση του δομικού αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Amazon.com, καθώς η εταιρία υπερδιπλασίασε τα κέρδη της στο δ’ τρίμηνο, αλλά οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας και τις προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου η Google.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,27%, στις 12.284 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,96%, στις 2.315 μονάδες. Απώλειες 1,42% για τον S&P, στις 1.342 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,19%, στις 5.709 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 1,82%, στις 4.784 μονάδες. Πτώση 2,23% για τον DAX 30, στις 6.724 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v