Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρική κερδοφορία στις αναδυόμενες αγορές

Ιδιαίτερα αισιόδοξες χαρακτηρίζει τις προβλέψεις για την κερδοφορία εταιρειών από τις αναδυόμενες αγορές, ο Oussama Himani αναλυτής της UBS. Όπως υπογραμμίζει σε αυτές δεν έχει ληφθεί υπόψη η έκρηξη στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων αλλά και των πιέσεων για αυξήσεις μισθών.

του Oussama Himani, αναλυτή της UBS,

από την στήλη View of the Day

Οι προβλέψεις την κερδοφορία των εταιρειών από αναδυόμενες αγορές είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, δεδομένης της υποχώρησης της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και των πιέσεων στο κόστος παραγωγής, όπως προειδοποιεί ο Oussama Himani, αναλυτής της UBS.

Τονίζει ότι αν και ηπιότερη ανάπτυξη – και πιθανή ύφεση – έχει προεξοφληθεί για τις ΗΠΑ, το ενδεχόμενο κάθετης υποχώρησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

”Οι αναδυόμενες αγορές έχουν υψηλότερη έκθεση στην Ευρώπη απ’ ότι στις ΗΠΑ”, τονίζει ο κ. Himani και προσθέτει ”η Ευρώπη είναι ο τελικός προορισμός του μεγαλύτερου μεριδίου εξαγωγών των αναδυόμενων αγορών”.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας στις αναδυόμενες αγορές στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους. Όμως αυτή η τάση δεν λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον οικονομικής υποχώρησης.

”Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλού κόστος. Οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών είναι εμφανείς στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές, ενώ στο ίδιο διάστημα κανείς δεν αναμένει πτώση στις ενεργειακές τιμές ή στις τιμές εμπορευμάτων, τουλάχιστον αρκετά σημαντική”, τονίζει ο αναλυτής.

Δεδομένων, λοιπόν, των παραπάνω προβλέπεί το ”θα υπάρξουν υποβαθμίσεις προβλέψεων κερδοφορίας στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το βασικό μας ”σενάριο” ο ρυθμός ενίσχυσης των πωλήσεων θα κυμανθεί από 10% έως 12%, ενώ το περιθώριο καθαρών εσόδων θα υποχωρήσει κατά 1% και θα φθάσει στο 11%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης κερδών θα διαμορφωθεί για το 2008 στο 9%”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v