Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι με αιχμή τις τράπεζες στη Wall

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, αντιστρέφοντας με θεαματικό τρόπο τις πρωινές απώλειες, καθώς ο κολοσσός του κλάδου ασφάλισης ομολόγων MBIA καθησύχασε τους επενδυτές ότι δεν κινδυνεύει η πιστοληπτική της αξιολόγηση. ”Kόκκινος” o Ιανουάριος για τη Wall, κοντά στο 10% οι απώλειες για Nasdaq. Ανέκαμψαν στο κλείσιμο και οι ευρωαγορές.

Με κέρδη άνω του 2% και στους τρεις δείκτες αναφοράς έκλεισε η αμερικανική αγορά, αντιστρέφοντας με θεαματικό τρόπο τις πρωινές απώλειες, καθώς ο κολοσσός του κλάδου ασφάλισης ομολόγων MBIA καθησύχασε τους επενδυτές ότι δεν κινδυνεύει η πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,66%, στις 12.649,55 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,74%, στις 2.389,86 μονάδες. Άνοδος 1,67% για τον S&P, στις 1.378,47 μονάδες.

Τον Ιανουάριο, ο Nasdaq εμφάνισε τις υψηλότερες απώλειες με 9,9% ενώ πτώση 4,9% εμφανίζει ο Dow Jones και ο S&P 500 χάνει 6,3%.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες και τον Dow Jones να χάνει πάνω από 100 μονάδες, γύρισε σταδιακά σε θετικό έδαφος, για να κλείσει λίγο χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Στο NYSE, ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε το 1,2 δισ. μετοχές ενώ στον Nasdaq άλλαξαν χέρια περισσότεροι από 1,7 δισ. τίτλοι με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών και στα δυο χρηματιστήρια να διαμορφώνεται στο 2 προς 1 περίπου.

”Το conference call της MBIA βοήθησε τις τράπεζες και οδήγησε την αγορά σε ανάκαμψη” σχολιάζει ο αναλυτής Peter Boockvar της Miller Tabak.

”Οι εξηγήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας έδωσαν στήριξη στις μετοχές μετά τις χθεσινές ανησυχίες για πιθανές πιστοληπτικές υποβαθμίσεις”, σημειώνει η Action Economics.

Ο κλάδος των εταιριών ασφάλισης ομολόγων τέθηκε από εχθές στο επίκεντρο, επισκιάζοντας τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, μετά τις ισχυρές απώλειες που ανακοίνωσε η MBIA.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εάν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εταιριών του κλάδου υποβαθμιστούν, θα παρασύρουν και τους τίτλους που ασφαλίζουν, κάτι που θα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες διαγραφές ενεργητικού στις εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους.

Η MBIA κατέγραψε ζημιές 2,3 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, μετά από μεγάλες ζημιές σε τίτλους που ασφαλίζει λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Ωστόσο, ο τίτλος της πέρασε σταδιακά σε θετικό έδαφος και έκλεισε με κέρδη άνω του 6%, καθώς στο conference call δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την επάρκεια ρευστότητας, αλλά και για τη διατήρηση της αξιολόγησης ΑΑΑ.

Ράλι 15% για τη μετοχή της Mastercard μετά την ανακοίνωση επταπλασιασμού της κερδοφορίας της στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο.

Κέρδη εμφάνισε το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού κλάδου, με σημαντική άνοδο για τις μετοχές των Citigroup και American Express.

Νωρίτερα, η είδηση που προβλημάτισε έντονα τους επενδυτές είναι η εκτίναξη στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, κάτι που ισχυροποιεί τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν πολύ υψηλότερα των προβλέψεων την προηγούμενη εβδομάδα, αυξημένες κατά 69.000, στις 375.000 έναντι προβλέψεων για 320.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2005.

Με κέρδη έκλεισε τελικώς ο τίτλος της Amazon.com, με την εταιρία να ανακοινώνει υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο δ’ τρίμηνο και τους επενδυτές να προβληματίζονται για τη συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας και τις προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου η Google, με τις πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών να είναι αρνητικές, καθώς δεν ικανοποίησαν τα έσοδα του κολοσσού στο δ’ τρίμηνο. Πτώση 8% εμφανίζει ο τίτλος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,56%, στα 15,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 2,93%, στα 42,43 δολάρια. Κέρδη 0,32% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,40 δολάρια. Άνοδος 7,69% για την TOUSA στα 0,14 δολάρια.

Το ”γύρισμα” της τάσης στη Wall οδήγησε και τις αγορές της Ευρώπης σε σταθεροποιητικό κλείσιμο, μετά από ισχυρές ζημιές άνω του 2% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,73%, στις 5.879,8 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,08%, στις 4.869,79 μονάδες. Πτώση 0,34% για τον DAX 30, στις 6.851,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v