Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Επικράτηση αγοραστών χάρη στη Microsoft

Το διαφαινόμενο deal Microsoft – Yahoo κατάφερε τελικά να κάμψει τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και να ”χαρίσει” στην αμερικανική αγορά σημαντικά κέρδη. Εβδομαδιαία άνοδο 4,4% για Dow, 3,7% για Nasdaq, 4,9% για S&P. Εντυπωσιακά κέρδη 48% για τη Yahoo. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Το διαφαινόμενο deal Microsoft – Yahoo κατάφερε τελικά να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που αναζωπυρώθηκαν μετά την υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 17.000 τον Ιανουάριο για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία, και να ”χαρίσει” στην αγορά σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, μετά από μια σκληρή ”μάχη” μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να επικεντρώνονται στην πρόταση εξαγοράς ύψους 44,6 δισ. δολαρίων της Microsoft για τη Yahoo και τους δεύτερους να ανησυχούν για τα σημάδια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, κι αφού οι βασικοί δείκτες άλλαξαν αρκετές φορές πρόσημο, η ζυγαριά ”έγειρε” τελικά υπέρ των αγοραστών.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας ενισχυμένος κατά 0,73%, στις 12.743,19 μονάδες, επιτυγχάνοντας εβδομαδιαία άνοδο κατά 4,4%. Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.413,36 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,98% για την ημέρα και 3,7% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 1,22% υψηλότερα, διαμορφούμενος στις 1.395,41 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να ανέρχεται στο 4,9%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1.79 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 2. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Motorola, Bank Of America, Washington Mutual, General Electric και Countrywide Financial.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 3,2 δισ. τεμάχια, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 2 προς 1, ενώ την προτίμηση των επενδυτών συγκέντρωσαν οι τίτλοι των Yahoo!, Powershares QQQ Trust, Intel, Cisco και Oracle.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, την παράσταση έκλεψε η Yahoo η οποία μετά την πρόταση της Microsoft εκτινάχθηκε κατά 47,97% στα 28,38 δολάρια.

Με αξιοσημείωτη άνοδο έκλεισε επίσης ο τίτλος της Citigroup, καθώς και αυτός της Exxon Mobil, μετά την ανακοίνωση της πετρελαϊκής ότι η κερδοφορία της στο 2007 ξεπέρασε τα 40 δισ. δολάρια, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει εμφανίσει ποτέ αμερικανική εταιρία.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν ακόμη οι τίτλοι των MBIA και Ambac, καθώς σύμφωνα με το CNBC κοινοπραξία οκτώ τραπεζικών κολοσσών αναζητεί ”σχέδιο διάσωσης”, μεταξύ άλλων, και των δύο αυτών εταιριών ασφάλισης ομολόγων.

Αντίθετα, με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Microsoft, αλλά και της Google, αφ’ ενός γιατί εκτιμάται ότι η ευόδωση του deal της ανταγωνίστριας της Yahoo με τη Microsoft θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μερίδιο αγοράς της εταιρίας και αφ’ ετέρου γιατί τα αποτελέσματα τριμήνου αν και σημείωσαν άνοδο κατά 17% απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 0,38%, στα 42,59 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 3%, στα 12,69 δολάρια. Απώλειες 0,51% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,62 δολάρια, ενώ με πτώση 6,67% στα 0,14 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια Μαρτίου του light crude oil, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκαν ακόμα και υψηλότερα από τα 92 δολάρια το βαρέλι, έκλεισαν τελικά με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,92%, κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 89,07 δολάρια.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο χρυσός, με το συμβόλαιο Απριλίου να κλείνει 1,89% χαμηλότερα, στα 910,50 δολάρια ανά ουγκιά, έχοντας προηγουμένως καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο μέχρι τα 941,80 δολάρια.

Το deal της Rio Tinto με τις Chinalco και Alcoa και η πρόταση εξαγοράς της Microsoft για την Yahoo ώθησαν υψηλότερα και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2,54% και έκλεισε στις 6.029,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 1,71% υψηλότερα και διαμορφώθηκε στις 6.968,67 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,22% και έκλεισε στις 4.978,06 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v