Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή ”μάχη” αγοραστών-πωλητών στη Wall

Συχνές εναλλαγές προσήμων σημειώνονται στην αμερικανική αγορά, καθώς διεξάγεται σκληρή ”μάχη” μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους μεν να επικεντρώνονται στο πιθανό deal Microsoft – Yahoo και τους δε στην πρώτη υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Συχνές εναλλαγές προσήμων σημειώνονται στην αμερικανική αγορά, καθώς διεξάγεται σκληρή ”μάχη” μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους μεν να επικεντρώνονται στο πιθανό deal Microsoft – Yahoo και τους δε στην πρώτη υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία.

Ειδικότερα, παρά το έντονο ξεκίνημα που κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με ”καύσιμο” την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Microsoft για την Yahoo, ύψους περίπου 44,6 δισ. δολαρίων, ”παλεύουν” τώρα να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος.

Τον ενθουσιασμό του επενδυτικού κοινού περιόρισε η μείωση που εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο κατά 17.000, που ήταν η πρώτη υποχώρηση του σχετικού δείκτη κατά την τελευταία τετραετία, καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνει τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική οικονομία να καταγράφει επιβράδυνση.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones, που νωρίτερα έφτασε να καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,9%, κινείται στις 12.673,12 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,18%, ενώ ο Nasdaq, ο οποίος καταγράφει ανάλογη πορεία, βρίσκεται στις 2.394,97 μονάδες, εμφανίζοντας κέρδη 0,21%. Άνοδο 0,49% σημειώνει ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1.385,25 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Microsoft, μετά την πρόταση εξαγοράς των 31 δολαρίων για κάθε μία μετοχή της Yahoo, η οποία με τη σειρά της καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο.

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζει επίσης η μετοχή της Google, αφ’ ενός λόγω των διαφαινόμενων επιπτώσεων από το ενδεχόμενο deal της Yahoo με τη Microsoft και αφ’ ετέρου λόγω της απογοήτευσης των επενδυτών από την αύξηση 17% που εμφάνισε η κερδοφορία της στο τρίμηνο.

Στο προσκήνιο βρίσκονται ακόμη οι τίτλοι των MBIA και Ambac μετά το δημοσίευμα του CNBC ότι κοινοπραξία οκτώ τραπεζικών κολοσσών αναζητεί ”σχέδιο διάσωσης” των εταιριών ασφάλισης ομολόγων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δύο πρώτες.

Εν τω μεταξύ, τo deal μεταξύ της Rio Tinto και των Chinalco και Alcoa, αλλά και η πρόταση εξαγοράς της Microsoft για την Yahoo αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον και στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που όμως έκλεισαν χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,54% και έκλεισε στις 6.029,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 1,71%, διαμορφούμενος στις 6.968,67 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινήθηκε 2,22% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.978,06 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v