Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yahoo!, πολύφερνη νύφη για Microsoft-Google

Η Microsoft πέρασε στην αντεπίθεση απειλώντας την Google ότι θα προσφύγει στις αρχές ανταγωνισμού σε περίπτωση που η δεύτερη σκεφτεί να συμμαχήσει με τη Yahoo. Ουσιαστικά, ξεκαθάρισε ότι θα ”παλέψει σκληρά” ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αποτρέψει την προσπάθειά της να εξαγοράσει τη Yahoo.

του Richard Waters από το Σαν Φρανσίσκο

Η Microsoft πέρασε στην αντεπίθεση απειλώντας την Google ότι θα προσφύγει στις αρχές ανταγωνισμού σε περίπτωση που η δεύτερη σκεφτεί να συμμαχήσει με τη Yahoo. Ουσιαστικά, η Microsoft ξεκαθάρισε ότι θα ”παλέψει σκληρά” ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αποτρέψει την προσπάθειά της να εξαγοράσει τη Yahoo.

Ο πόλεμος ξεκίνησε καθώς η Yahoo μοιάζει να αναζητά εναλλακτική λύση προκειμένου να μην υποκύψει στην πρόταση της Microsoft να την εξαγοράσει, έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Αν και η Yahoo έχει δεχτεί πληθώρα προτάσεων από εταιρίες που επιθυμούν να καταστούν σύμμαχοί της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κορυφαίοι όμιλοι τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή (από το εσωτερικό του ομίλου), όλα βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Μια συμμαχία με την Google, η οποία εξετάστηκε αλλά απορρίφθηκε, έχει ανέβει στην κορυφή της λίστας με τις επιλογές της Yahoo.

Ο κ. Eric Schmidt, διευθύνων σύμβουλος της Google, τηλεφώνησε στον κ. Jerry Yang στη Yahoo στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά την προσφορά της Microsoft, αν και πηγές που βρέθηκαν κοντά στο γεγονός χαρακτήρισαν εκείνη τη συνομιλία πολύ ανεπίσημη.

Εκδηλώνοντας ανοιχτά την πρόθεσή της να μπλοκάρει μια συμφωνία Microsoft-Yahoo, η Google δημοσιοποίησε τις αντιρρήσεις της το σαββατοκύριακο, ισχυριζόμενη ότι θα αποδυναμώσει τον ανταγωνισμό στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet και ενδεχομένως να επιτρέψει στη Microsoft να δημιουργήσει νέο μονοπώλιο.

Ο κ. Steve Ballmer, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, επιτέθηκε κατά της ιδέας συμμαχίας Yahoo-Google, τονίζοντας ότι μόνο μια συμφωνία με τη Microsoft θα δημιουργούσε έναν πραγματικό ανταγωνιστή στη μηχανή αναζήτησης.

”Κάθε εναλλακτικό σενάριο ουσιαστικά δεν δείχνει ικανό να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και οπωσδήποτε αυτό θα είναι το μήνυμα που θα περάσουμε στις ρυθμιστικές αρχές”, δήλωσε ο κ. Ballmer σε συνάντηση με τους οικονομικούς αναλυτές.

”Η Google είναι σαφές ότι κατέχει κυρίαρχη θέση - ελέγχει το 75% της πληρωμένης αναζήτησης διεθνώς”.

Εάν συμμαχήσει η Google με τη Yahoo, η δεύτερη σίγουρα θα παραδώσει το management της επιχείρησης μηχανής αναζήτησης, που πέρυσι έδωσε έσοδα 2 δισ. δολ.

Η πιο αποτελεσματική τεχνολογία της Google θα τη βοηθήσει να αυξήσει τα έσοδα από αυτή την επιχείρηση, ανεβάζοντας τα έσοδα της Yahoo, εκτιμούν αναλυτές της Wall Street που στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει την ιδέα αυτή.

Την ίδια ώρα η Microsoft αποκάλυψε ότι σκοπεύει να δανειστεί κεφάλαια από τις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά στην 31ετή ιστορία της, προκειμένου να στηρίξει την πληρωμή της εξαγοράς της Yahoo. Στο παρελθόν είχε απορρίψει τις προτάσεις να χρησιμοποιήσει την εύρωστη ρευστότητά της για να αυξήσει τις αποδόσεις προς τους μετόχους.

”Είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε δανεισμό για πρώτη φορά”, δήλωσε ο κ. Chris Liddell, οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης.

”Υπάρχει μεγάλο τεχνολογικό ρίσκο σε αυτή την επιχείρηση και δεν έχουμε μεγάλη όρεξη για οικονομικούς κινδύνους –και πιθανόν να έχουμε λιγότερη όρεξη για οικονομικούς κινδύνους απ’ όσο θα ήθελαν ορισμένοι μέτοχοι”, επανέλαβε χθες ο κ. Ballmer.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v