Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σκόνταψε” η Wall στις υποβαθμίσεις τραπεζών

Με απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς οι υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων και οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Κέρδη στη Φρανκφούρτη, οριακές απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι.

Με απώλειες ξεκίνησε την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς οι υποβαθμίσεις τραπεζικών τίτλων και οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις θέσεων για κατοχύρωση των κερδών που αποκόμισαν από την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Τη διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις τροφοδότησαν κυρίως οι υποβαθμίσεις τίτλων του χρηματοοικονομικού κλάδου από διεθνείς οίκους και συγκεκριμένα η υποβάθμιση της American Express από τη UBS και των Wells Fargo και Wachovia από την Merrill Lynch, που επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης.

Την ψυχολογία των επενδυτών βάρυνε περαιτέρω η χαμηλότερη των εκτιμήσεων άνοδος κατά 2,3% των βιομηχανικών παραγγελιών στις ΗΠΑ το μήνα Δεκέμβριο, καθώς εντείνονται τα σενάρια για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις 12.635,16 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,85%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,26% και έκλεισε στις 2.382,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 1,05% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.380,83 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,36 δισ. τεμάχια, ενώ η αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 3 προς 2. Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των Citigroup, Washington Mutual, iShares:Russ 2000, General Electric, Wells Fargo και Wachovia.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 2,06 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 3. Οι υψηλότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στους τίτλους των Yahoo!, Microsoft, Powershares QQQ Trust, Cisco και Intel.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου μετά τις υποβαθμίσεις των συστάσεων για τρεις εξ αυτών, καθώς και οι μετοχές των αεροπορικών επιχειρήσεων, μετά τη σημαντική υποχώρηση κερδών που εμφάνισε η Ryanair στο γ’ τρίμηνο.

Σημαντικό μέρος των κερδών που αποκόμισαν την προηγούμενη εβδομάδα απώλεσαν και οι τίτλοι του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο deal μεταξύ Microsoft και Yahoo βρέθηκε και σήμερα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, κινήθηκαν πτωτικά. Εξαίρεση αποτέλεσε η Yahoo που κατέγραψε και σήμερα σημαντικά κέρδη.

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε κατά 4,53%, στα 44,52 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 1,18%, στα 12,84 δολάρια. Άνοδο 2,05% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,94 δολάρια, ενώ με κέρδη 7,14% στα 0,15 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε σήμερα η τιμή του αργού, με τα συμβόλαια Μαρτίου να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση στα 89,88 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 1,03%, έχοντας προηγουμένως ανέλθει μέχρι και τα 90,83 δολάρια. Αντίθετα, οι διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών οδήγησαν τα συμβόλαια Απριλίου του χρυσού να διαπραγματευτούν μεταξύ 896 και 917.4 δολαρίων, για να κλείσουν τελικά στα 907 δολάρια ανά ουγκιά, με πτώση της τάξης του 0,71%.

Εν τω μεταξύ, μικτή εικόνα εμφάνισαν στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,05% και έκλεισε στις 6.026,20 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε στις 4.973,64 μονάδες, με οριακή επίσης πτώση 0,09%.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης DAX 30 στην Φρανκφούρτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,46% και έκλεισε οριακά πάνω από τις 7.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 7.000,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v