Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Άλμα πάνω από 2% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Άνοδος για το χρυσό. Στο 2,31% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικάνικες μετοχές, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υπερβαίνουν τα προηγούμενα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

O Dow Jones ενισχύεται 0,4% στις 18.944 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,8% υψηλότερα στις 5.363 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,68% στις 2.196 μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης Chicago Fed ενισχύθηκε στις -0,08 μονάδες τον Οκτώβριο από -0,23 μονάδες το Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το μηδέν δείχνει συρρίκνωση του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει την οικονομία και να οδηγήσει υψηλότερα τα επιτόκια.

«Αν και υπάρχουν διαφωνίες για το ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές πολιτικές, ένας συνδυασμός βελτιωμένων δημόσιων υποδομών, καλύτερης εκπαίδευσης, μεγαλύτερων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και πιο αποτελεσματικών ρυθμίσεων θα έχει ρόλο στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου» ανέφερε σε ομιλία που έδωσε για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Ο ίδιος υποβάθμισε τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου στην οικονομία. «Δεν θα μας σταματήσει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε» τόνισε, αναφερόμενος στην πολιτική της Fed για τα επιτόκια.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Sunoco Logistics θα εξαγοράσει την Energy Transfer Partners. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει οριακή άνοδο έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,061 δολάρια/ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3,55% στα 47,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,42% στα 1.213 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετους ομόλογου κινείται δύο μονάδες υψηλότερα, στο 2,313%.

Στο ταμπλό, οι ενεργειακές εταιρείες καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη στον δείκτη Dow Jones. Η μετοχή της Chevron ενισχύεται 1,35% στα 110,63 δολάρια και της ExxonMobil σημειώνει άνοδο 1,4% στα 86 δολάρια. Άλμα πάνω από 5% πραγματοποιούν οι μετοχές των Chesapeake Energy και Marathon Petroleum. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v