Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen και macro ώθησαν τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με στήριξη από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις της Janet Yellen. Στο επίκεντρο η αύξηση των επιτοκίων. Σε υψηλό 11,5 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ. Μικρή πτώση για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό Ιουνίου ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την κατάθεση της Janet Yellen στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου και τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συμβεί σχετικά σύντομα αν συνεχιστεί η βελτίωση στην αγορά εργασίας και αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μεγάλη πτώση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και μάλιστα σε χαμηλό 43 ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 19.000 στις 235.000 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 257.000 αιτήσεις.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η Best Buy Co (+13,7%). Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 194 εκατ. δολάρια έναντι 125 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 8,95 δις. δολ. από 8,85 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, η εκλογή Τραμπ ωθεί σε ράλι το δολάριο και σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί στην υιοθέτηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που ενδεχομένως να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις και πιθανότατα να υποχρεώσει την Fed σε αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται μάλλον αναποφάσιστοι για τον αντίχτυπο που θα έχει η πολιτική Τραμπ στην νομισματική πολιτική. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker δήλωσε «ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε τις συνέπειες από την εκλογή Τραμπ» ενώ η Κεντρική Τραπεζίτης του Κλίβελαντ, Loretta Mester υποστήριξε ότι οι «μόνο οι ακραίες διακυμάνσεις στην αγορά θα υποχρεώσουν τη Fed να επαναπροσδιορίσει την πολιτικής της».

Σήμερα, το δολάριο έπιασε υψηλό 11,5 μηνών έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,6% στο 1,0626 από 1,0690 την προηγούμενη μέρα.

Αντίστοιχα, ο δείκτης δολαρίου (μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων) έπιασε νέο υψηλό 13,5 ετών, στις 100,87 μονάδες.

Επιπλέον, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,28%.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της απροσδόκητης αύξησης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 45,42 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 18.903 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,47% στις 2.187 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,74% στις 5.333 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+2,9%) και Nike (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-4,8%) και Wal-Mart (-3,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό Ιουνίου καθώς κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 1.216 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v