Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στη Wall με το βλέμμα σε Γέλεν και μάκρο

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, μετά τις ανακοινώσεις για τις ενάρξεις κατοικιών και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Ισχυρά κέρδη για το δολάριο. Άνοδος 1% για το αργό. Στο 2,23% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την οικονομία και τη δήλωση της Γέλεν ότι μπορεί να αυξηθούν «σχετικά σύντομα» τα επιτόκια.

Ο Dow Jones κινείται 0,07% υψηλότερα στις 18.881 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,11% στις 5.300 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,17% στις 2.180 μονάδες.

Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει «σχετικά σύντομα» σε μια αύξηση των επιτοκίων, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι βελτιώνεται η αγορά εργασίας και ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 25,5% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,32 εκατομμυρίου, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007 και αρκετά πάνω από τη μεγαλύτερη πρόβλεψη των αναλυτών.

Η άνοδος που σημειώθηκε στις ενάρξεις κατοικιών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 1982.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοεμβρίου «βούτηξαν» κατά 19.000 στις 235.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 43 ετών.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 257.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,16% στα 46,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,06% στα 1.244 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τα κέρδη έναντι του ευρώ και σημειώνει άνοδο 0,5% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,063 δολάρια/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 2,4%.

Στο ταμπλό, βουτιά 5,6% σημειώνει η μετοχή της Valeant. Ο επικεφαλής μιας αλυσίδας φαρμακείων που ελέγχεται από την Valeant και ένα πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής κατηγορούνται από ομοσπονδιακές αρχές για εξαπάτηση μετόχων. 

Boυτιά 5% πραγματοποιεί η μετοχή της Cisco. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v