Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόβει» ταχύτητα η Wall Street μετά το μετεκλογικό ράλι

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, μετά την άνοδο του Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά. Υποχωρεί κάτω από τα $44 το αργό. Απώλειες πάνω από 2% για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο. Νέες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές καθώς παγώνει το μετεκλογικό ράλι που οδήγησε τον Dow Jones σε νέα επίπεδα ρεκόρ. 

Η πτώση στην αμερικανική αγορά ακολουθεί τις ήπιες απώλειες στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε 1,3% χαμηλότερα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,11% στις 18.784 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 0,5% στις 5.183 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,35% στις 2.159 μονάδες.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ οι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές του τραπεζικού και βιομηχανικού τομέα, ενώ μείωσαν τις τοποθετήσεις σε τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το real estate.

Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης την Παρασκευή, οι τράπεζες είχαν κερδίσει 10,9%, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφέλειας είχαν καταγράψει απώλειες 3,7%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 91,6 μονάδες τον Νοέμβριο από 87,2 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί οριακά στις 87,5.

Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Στάνλεϊ Φίσερ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας εμφανίζονται αρκετά ισχυρές για τη Fed, για να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση επιτοκίων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως η Fed είναι «εύλογα κοντά» στην επίτευξη των στόχων για την αγορά απασχόλησης και τον πληθωρισμό και η υπόθεση για μια σύσφιξη είναι αρκετά ισχυρή.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 2,6% στα 43,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 2,6% χαμηλότερα στα 1.232 δολάρια ανά ουγγιά. Βουτιά 5,6% πραγματοποιεί το ασήμι, στα 17,7 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0899.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βρίσκεται στο 2,152%. 

Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται για μια ακόμα συνεδρίαση στο «κόκκινο». Η Amazon υποχωρεί 1% στα 732 δολάρια, η Apple κινείται 0,6% χαμηλότερα, ενώ η Baidu διολισθαίνει 1,5%. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v