Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογικό ράλι στη Wall Street

Με κέρδη άνω του 2% τερμάτισε το πτωτικό σερί εννέα συνεδριάσεων των S&P και Nasdaq. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2015 σημείωσε ο Dow Jones. Υψηλότερα οι JP Morgan (+3,3%) και Goldman Sachs (+3,2%). Στο επίκεντρο η «αθώωση» Κλίντον από το FBI. «Βουτιά» για τον χρυσό.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε η Wall Street μετά την απόφαση του FBI να μην ασκήσει δίωξη στη Χίλαρι Κλίντον.

Ο επικεφαλής του FBI, James Comey ενημέρωσε το Κογκρέσο την Κυριακή ότι δεν βρέθηκε οτιδήποτε μεμπτό στην νέα έρευνα για τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Tower Brigde Advisors, James Meyer, "το σημερινό χρηματιστηριακό ράλι δείχνει ότι η Κλίντον έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο δεν νομίζω ότι η αγορά επιβραβεύει τόσο πολύ τις πολιτικές της. Μάλλον η αγορά, όπως και πολλοί Αμερικανοί, φοβούνται το άγνωστο που θα έφερνε μια ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ".

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα από 3% έως 6% στη Κλίντον έναντι του Τραμπ, μόλις μία μέρα μόλις πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της έρευνας του FBI κατά της Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε ράλι για το δολάριο με τους επενδυτές να στρέφονται σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,1045 από 1,1141 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,4% και σε σχέση με το γεν στα 104,47.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής κρίσης, «βούλιαξε» 1,9% στα 1.279 δολ./oz. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε εβδομάδων για το πολύτιμο μέταλλο.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ θα υπάρξει οριστική συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,9% στα 44,89 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 2,08% ή 371 μονάδων στις 18.259, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,22% στις 2.131 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,37% στις 5.166 μονάδες.

Σημειώνεται ότι με την σημερινή άνοδο, τερμάτισε πτωτικό σερί εννέα συνεδριάσεων για τους S&P, Nasdaq και επτά για τον Dow Jones.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,4%), JP Morgan (+3,3%) και Goldman Sachs (+3,2%) ενώ καμία μετοχή δεν κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε πέντε μονάδες βάσης στο 1,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v