Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη σερί πτώση για S&P και Nasdaq

Το μακροβιότερο σερί απωλειών από τον Αύγουστο του 2015 σημείωσε ο S&P. Στο παραπέντε έσωσε τις 18.000 μονάδες ο Dow Jones. Πέμπτη διαδοχική πτώση για τη μετοχή της Apple (-2,1%). Ανησυχία για ενδεχόμενη επικράτηση Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις, στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 18.037 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,68% στις 2.111 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,69% στις 5.153 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P υποχώρησε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση (όπως και ο Nasdaq) , καταγράφοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Αύγουστο του 2015. Aντίστοιχα ο Dow Jones υποχώρησε για τέταρτη σερί μέρα. Νωρίτερα ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να διαπραγματεύεται έως τις 17.941 μονάδες για να ανακάμψει προς το τέλος πάνω από τις 18.000. 

Το αρνητικό κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η νέα έρευνα που ξεκίνησε το FBI για τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έχει αντίχτυπο στο εκλογικό σώμα καθώς η τελευταία δημοσκόπηση του ABC δίνει προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, απογοήτευσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ καθώς μειώθηκαν 0,4% τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,5%.

Στον αντίποδα, ο δείκτης μεταποίησης ISM έπιασε υψηλό τριών μηνών στις 51,9 μονάδες από 51,5 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να μην αναστατώσει τις αγορές μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου αν και ο ΟΠΕΚ –σύμφωνα με δημοσιεύματα- φέρεται να συμφώνησε σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης της παραγωγής. Ωστόσο οι πιέσεις στο πετρέλαιο συνεχίστηκαν εξαιτίας των νέων ρεκόρ παραγωγής από χώρες μέλη του Οργανισμού. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,4% στα 46,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η Kellogg. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 42% στα 292 εκατ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 96 σεντς έναντι 87 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από πλευράς τίτλων, η Apple κινήθηκε χαμηλότερα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 2,1% στα 111,19 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε αισθητά έναντι του ευρώ στο 1,1060 δολ. από 1,0981 την Δευτέρα. Επιπλέον, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 0,8% σε σχέση με το γεν στα 104,02.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό μήνα καθώς σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.288 δολ./oz.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ (πρωτιά Τραμπ σε δημοσκόπηση) στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και το γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v