Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές ανησυχίες «λύγισαν» τη Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την υπόθεση των email της Χ. Κλίντον να κυριαρχεί. Στο προσκήνιο παρέμειναν τα μακροικονομικά στοιχεία αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα. Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο. Κέρδη για χρυσό.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν μια «νευρική» συνεδρίαση – με μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων- οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, υποκύπτοντας στις πολιτικές ανησυχίες που προκάλεσε η είδηση ότι το FBA ανοίγει εκ νέου την υπόθεση των emails της Clinton, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Λίγο νωρίτερα, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωναν ήπια κέρδη υποβοηθούμενοι από τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο η είδηση για τα emails φάνηκε να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των πωλητών στρέφοντας την επενδυτική προσοχή από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, στο μέτωπο της πολιτικής.

Από το μέτωπο των στατιστικών στοιχείων το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,9% στο γ΄ τρίμηνο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε διάστημα 2,5 ετών. Η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στην ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και στην αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων. Στο α΄ εξάμηνο του έτους το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 1%.

Στα επιχειρηματικά νέα, έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στην μετοχή της Amazon, που σημείωσε απώλειες κοντά στο 5% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Αντίθετα, σε ανοδική τροχιά αλλά με μικρά κέρδη κινήθηκε η μετοχή της Alphabet μετά από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της εταιρείας.
Στον ενεργειακό κλάδο, Chevron και Exxon βρέθηκαν στο προσκήνιο με την τελευταία να σημειώνει κέρδη άνω του 3% και να αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες νικήτριες της σημερινής συνεδρίασης,

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Fed που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων είναι χαμηλές. Τουναντίον, οι επενδυτές προεξοφλούν μια τέτοια κίνηση τον Δεκέμβριο μετά και το «παράθυρο» Yellen στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της τελευταίας συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας

Στην αγορά εμπορευμάτων, τρεις διαδοχικές εβδομάδες κερδών συμπλήρωσε σήμερα ο χρυσός βρίσκοντας στήριξη τόσο στην αποδυνάμωση του δολαρίου όσο και στην τελευταία εξέλιξη στο μέτωπο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 0,6% ή 7,3 δολάρια τερματίζοντας στα 1.276,8 δολάρια την ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του πολύτιμου μετάλλου από τις 3 Οκτωβρίου. Στην εβδομάδα τα κέρδη διαμορφώνονται στο 0,7%.

Αντίθετα, μετά από 5 συνεχόμενες κερδοφόρες εβδομάδες, το πετρέλαιο επέστρεψε σε εβδομαδιαίες απώλειες 4%, καθώς στην αγορά επικράτησαν οι ανησυχίες για την δυνατότητα ή μη επίτευξης συμφωνίας από τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής το Νοέμβριο. Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI σημείωσε σήμερα απώλειες 1,02 δολαρίων ή 2,1% στα 48,7 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 18.161 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 5.190 μονάδες με απώλειες 0,50%. Πτώση 0,31% για τον S&P 500, που έκλεισε στις 2.126 μονάδες. 

Στην εβδομάδα, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,7%, ο Nasdaq έχασε 1,3%, ενώ ο Dow Jones έκλεισε σχεδόν σταθεροποιητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v