Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street μετά τα μάκρο

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στη Wall Street, με τον S&P να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο 1,87% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Άνοδος πάνω από 1% ο χρυσός. Ενισχύεται το γεν.

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, με τους επενδυτές να αναμένουν περαιτέρω ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, εν μέσω αβεβαιότητας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

O Dow Jones υποχωρεί 0,8% στις 17.996 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,16% χαμηλότερα στις 5.128 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,03% στις 2.104 μονάδες. 

O S&P 500 υποχωρεί για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τότε που η υποτίμηση του κινεζικού γουάν ταρακούνησε τις αγορές τον Αύγουστο του 2015. 

Tην Τρίτη, η επιτροπή της Fed ξεκινάει διήμερη συνεδρίαση, όπου θα συζητήσει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αύξηση των επιτοκίων. 

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση, με την πιθανότητα μιας αύξησης να βρίσκεται μόλις στο 16%, σύμφωνα με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο επίσημος PMI μεταποίησης στην Κίνα ενισχύθηκε σε 51,2 από το 50,4 του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης. Η ανάγνωση του Οκτωβρίου ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για 50,3.

Στις ΗΠΑ, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν το Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,4%, μετά από πτώση 0,5% τον Αύγουστο. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015 η πτώση ανήλθε στο 0,2%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα αυξηθούν 0,5% το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης PMI του ινστιτούτου ISM σημείωσε άνοδο 0,4 μονάδων, στις 51,9 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο επιστρέφει κάτω από τα 47 δολάρια, υποχωρώντας 0,9%. Άνοδο 1,16% σημειώνει ο χρυσός, στα 1.288 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της στερλίνας. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρωπαϊκό διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,102.

Νέες απώλειες καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύεται πέντε μονάδες βάσης στο 1,87%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Apple υποχωρεί 1,5%. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v